„Фортисимо“ и Кристина Дончева N1 на „Бургас и морето“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10040264 www.24chasa.bg
Фортисимо и Кристина Дончева са големите победители на "Бургас и морето".

В Бургас остана голямата награда на конкурса „Бургас и морето“ по време на конкурсната вечер на 31 юли. Взеха я местният вокален ансамбъл "Фортисимо" с очарователната Кристина Дончева. Те спечелиха конкурса с песента "Заклинание" по музика на Петър Алексиев и текст на Ивайло Вълчев.

Традиционно „Бургас и морето“ се проведе в Летния театър, който се пукаше по шевовете от многобройна и развълнувана публика. Преди началото с минута мълчание бе почетена паметта на отишлата си тази година обичана певица Ваня Костова.

Песента „Всичко е море“ /музика и аранжимент Светослав Лобошки, текст Ники Комедвенскана/, изпълнена от Вили Русева, стана втора, а трета се класира песента „Животът ни е сцена“. Представиха я  Гергана Великова и Георги Дюлгеров /музика и аранжимент Светослав Лобошки, текст Живко Колев/.

Песните-финалисти тази година бяха повече от 12 заради липсата на конкурса през 2020 г.
Песните-финалисти тази година бяха повече от 12 заради липсата на конкурса през 2020 г.

По изключение песните-финалисти тази година бяха над традиционните 12 заради пандемията и това, че миналата година конкурсът не бе проведен.

Зам.кметът Диана Саватева пожела успех на автори и изпълнители. Снимка: Бургас инфо
Зам.кметът Диана Саватева пожела успех на автори и изпълнители. Снимка: Бургас инфо

След състезателната програма публиката се наслади на изпълненията на братя Аргирови. 

"Фортисимо" с ръководителя си Милена Добрева /в средата/ и Криси Дончева.

"Начинът, по който изглежда Летният театър тази вечер, фактът, че билетите за конкурса свършиха за рекордно кратко време, са най-убедителното доказателство колко ни е липсвал "Бургас и морето" миналото лято. Това беше едно от събитията, което не можехме да проведем заради ковид кризата. Но тази година конкурсът се завърна с мощен прилив на творческа енергия", коментира зам.кметът по култура Диана Саватева.

От името на кмета на Бургас Димитър Николов и от свое име Саватева пожела успех на всички автори и изпълнители, както и песните-победители да се превърнат в хитове. 

"Бургас и морето" не е просто акцент в живота на културен Бургас, той е един от ярките символи в духовния живот на града и с абсолютна увереност мога да кажа, той е нашият принос в развитието на съвременната българска популярна музика. Това ни ангажира не просто да съхраним проявата, но и да я разгърнем, да я обновяваме,съобразявайки се с новите тенденции, да работим върху популяризирането на продукцията с марката на конкурса", коментира още зам.кметът Саватева.