"168 часа": За кратко време умират четирите деца на Капитан Петко войвода

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10040697 www.24chasa.bg
Капитан Петко Киряков

Министерството отказва да го назначи на служба

Със съдействието на руското консулство се среща с княз Александър Батенберг, който също твърди, че не можел да направи нищо

Oзовавайки се във Варна, капитан Петко Киряков попада в сложна обстановка. Градът е морски търговски център на Княжество България, където се преплитат интересите на Великите сили, които имат консулства в града. Гръкоманите водят остра политическа, икономическа и културна борба с многобройните заселници от всички краища на българските земи. Новите заселници се стремят да наложат български облик на града.

В писмо до Стоян Заимов от 1 октомври 1889 година Петко Киряков пише за първите дни от пребиваването си в България:

"Щом дойдох в България, аз поисках от Министерството да ми даде служба, но министерството чрез губернатора Минчев(ич) във Варна ми обяви, че за мене служба нямало, че съм бил компрометиран от турското правителство, понеже съм нарушил амнистията, дадена на поборниците в България според Санстефанския и Берлински договор. И повторно Турция имала претенции за мен и ми заповядва губернатора да напусна България, защото ако се научила Турция, щели да имат главоболие с моето пребиваване или пък да променя името си и да живея много тихо.

Аз неуверен на думите на управителя, отидох при руския консул и му разказах за всичко. Той ми даде едно препоръчително писмо да княз Батенберг. Поисках аудиенция при княза, който ме прие много любезно и ми обеща много горещо да ми изпълни желанието, като ме накара час по-скоро да дам прошение за служба и аз направих това, като доставих служебни документи."

Капитан Петко престоява една седмица в София. Какво се случва на втората му среща с княза, както и защо умират четирите му деца, четете ТУК.