"168 часа": Проф. Габровски не иска да чуе за медицина заради баща си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10041165 www.24chasa.bg
Проф. Николай Габровски е един от най-добрите неврохирурзи у нас.

Не спира да се удивява как тайните на мозъка създават мисли, емоции и съзнание

Най-трудният му случай е на жена с тежка гръбначна интервенция, която се оказва бременна

Един от най-известните неврохирурзи в света му издейства кралски указ, за да оперира в Белгия

Проф. Николай Габровски е трето поколение лекар.
Проф. Николай Габровски е трето поколение лекар.

Пряко и косвено той се меси в работата на върховното чудо на природата - мозъка. Опитва се да разкрива тайните му и всеки ден води битки за живот. С неговото име се свързват едни от най-тежките операции у нас. Помогнал е на хиляди,

Проф. Габровски прави едни от най-сложните операции у нас.
Проф. Габровски прави едни от най-сложните операции у нас.

върнал е от смъртта стотици

Това е проф. Николай Габровски - един от най-добрите неврохирурзи у нас и трето поколение лекар. Син е на светилото в тази област проф. Стефан Габровски.

На 22 юли той подаде оставка като зам.-директор на “Пирогов” с обяснението, че всеки шеф избира екипа си. Не скри и огорчението си, че през последните месеци тонът между лекарите в най-голямата спешна болница и Министерството на здравеопазването ескалирал. Това обаче не му пречи да продължи работата си. Обича да казва, че мозъкът е изключително добре познат като орган на молекулно ниво. Известни са и всички аспекти на биохимичните и биоелектричните процеси, които протичат в него.

“Лекарите обаче нямат почти никаква представа как тази съвкупност от процеси води до резултата, който наблюдаваме – съзнание, мисли, емоции - споделя той. - Тази тайна е безспорно респектираща. Що се отнася до уязвимостта, най-слабото място на мозъка е неспособността му да се възстановява. За разлика от други тъкани и органи регенеративните му способности са изключително слаби. Именно това прави при нас решенията в повечето случаи изключително важни и нямаме право на повече от един изстрел. Ние не можем да се връщаме и да поправяме нещата.”

Специалистът е огорчен и от факта, че той бе един от лекарите, които се

бореха на първа линия

по време на най-критичните моменти в пандемията. Категоричен е, че няма да забрави обидата от хората, които били не само агресивни, а дори си позволявали да оплюват лекарите, докато те полагат нечовешки усилия в борбата с коронавируса.

Миналата година той

работеше по около 12-14 часа на ден

Обикновено прекарваше толкова и преди появата на COVID. Проф. Габровски също като проф. Балтов обясняваше по медиите колко е важно хората да спазват мерките, за да останат здрави. Според него, за да се върнем към нормалния си ритъм на живот, трябва да се ваксинираме.

Оказва се, че прекараният ден в болницата не му тежи, а напротив - доставя му удоволствие, защото случаите, с които се занимава, са му повече от интересни. Не крие, че не може да разполага с времето си, защото е на "повикване" и това е изтощително. Свободен уикенд има много рядко. През лятото обича да кара колело, а през зимата се опитва да отдели някой ден за ски.

Любопитното обаче е, че заради вечните и дълги операции, правени от баща му, и непрестанното му отсъствие от дома Николай Габровски отказвал и да помисли за медицина до 10-и клас.

Какво го кара да промени мнението си, четете ТУК.