"168 часа": Площад “Славейков” - където хранят гладната Леа Иванова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10041554 www.24chasa.bg

“Малката от прованса” никога не забравя старите времена и остава признателна приятелка на момчетата от Кралската италианска гимназия

Като ученик юристът и белетрист Драган Тенев събира цялата си смелост, за да поеме десницата на Дан Колов в “Американската” сладкарница

“Аз я видях на площада за пръв път в живота си някъде към 1936 или 1937 година. В онези дни тя не беше станала още звезда, а бе просто едно малко хлапе, което - кой знае защо - почна да се върти около нашите “италиански” компании, когато през голямото междучасие излапвахме закуските си, разхождайки се по “Славейков”.

Скоро научихме, че новата ни приятелка е избягала от вкъщи и на своя глава е дошла в София от Дупница. Че е решила да превземе столицата като джазова певица и изобщо, че има грандиозни намерения за бъдещето. Разбира се, всичко това за “бляскавото бъдеще” ни изглеждаше тогава малко на шега, но тъй като по онова време и самите ние гледахме доста шеговито на живота, проектите на хубавичкото дупничанче не ни смайваха.

Не мина много време обаче и ние видяхме, че “малката от прованса” взе нещо да линее.

Защо? Какво се беше случило?

На въпросите ни тя само отговаряше: “Нищо особено!”, и така прекъсваше всички разговори на тази тема, които явно й бяха неприятни.

Но ето че един ден, без да ща, аз забелязах с крайчеца на окото си как момичето от Дупница ни гледаше втренчено, докато поглъщахме традиционните си банички или милинки, и изведнъж разбрах - то беше гладно!

Това откритие ме смути. Аз го споделих директно с другарите си и ние решихме единодушно, че трябва да се заемем с прехранването на момичето от “Славейков”.”

Досетихте ли се вече за кого иде реч в това късче история от спомените на юриста и белетрист Драган Тенев, които той щедро споделя в книгата “Тристахилядна София и аз между двете войни”?

Щом падне вечер по целия свят, 

безбройни двойки из парка стоят 

и нещо тихо и тайно шептят 

смутени, шу-шу-шу...

Е, вече не може да не е ясно, че малката чаровница с големите мечти от площад “Славейков” е легендарната Леа Иванова - джаз иконата с необикновен талант и невероятна съдба. Животът на певицата не тече съвсем по ноти, макар да е изпълнен с песни. Едва на две години Леа трябва да преодолее тихо шока от затварянето в сандък заедно с родителите си. Семейството бяга от България малко след атентата в църквата “Света Неделя”, като се скрива в нещо, подобно повече на ковчег, натоварен тайно във влак с въглища за Истанбул.

Защо се налага това, четете ТУК.