Международният филмов фестивал „София ДокуМентал“ тази година на живо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10043591 www.24chasa.bg
Лентата "Земята е синя като портокал" е в тазгодишната селекция.

Международният  филмов фестивал „София ДокуМентал“ тази година ще бъде на живо.

Негов директор е продуцентката Мартичка Божилова.

Изданието се очаква пред септември  и е с много по-богата програма и разнообразни теми от миналата година.

Всички филми ще имат за основен фокус правата на човека. Независимо дали става дума за медиите, здравната система, сексуалността, корупцията или пандемията, те представят тези и гледни точки, по които в обществото няма единно мнение и се водят бурни дебати. Затова и в съпътстващата програма след много от прожекциите са предвидени дискусии и специални събития.

Фестивалът ще има специална състезателна програма, която цели да окуражи млади жени режисьори в областта на документалното кино. Както в нулевото издание през 2020-та, така и сега, публиката ще може да гласува за най-добър филм на фестивала.

Сред потвърдените заглавия е многократно наградения “Сабая” (“Sabaya”) от Хогир Хирори (Награда за най-добра режисура -"World Cinema Documentary”, 2021 Sundance), “Дисидентът” (“The Dissident”) от Брайън Фогел (един от документалните филми, номинирани за Оскар през 2021) и “Аз съм Грета” (“I am Greta”) от Нейтън Гросман, който следва младата активистка Грета Тунберг.

Да припомним някои от акцентите на миналогодишното нулево онлайн издание:

Миналата година нулевото издание представи 15 филма. Сред най-забележителните беше швейцарско-мексиканския „Радиомълчание“ на Хулиана Фанхул (2019), избран да открие събитието заради едно от най-важните човешки права днес – правото да бъдеш информиран. През 2015 г. Кармен Аристеги, журналистка от Мексико, е уволнена от радиостанцията, в която работи от години. С подкрепата на над 18 милиона слушатели Кармен създава онлайн канал, в който продължава борбата си срещу фалшивите новини и корупцията във властта. Филмът представя трудния и опасен път на разследващите журналисти, за които да бъдат в опозиция се превръща във въпрос на оцеляване.

Друг от гвоздеите на програмата беше чешкият „Процесът „Олег Сенцов“ на Асколд Куров .Филмът разказва историята на кинорежисьора Олег Сенцов, публично обявил се срещу анексирането на Крим и активист на Автомайдана в Киев, за което е хвърлен в руски затвор по обвинение в тероризъм. По време на снимките на филма започва и международна кампания, с която цялата филмова общност изразява своята подкрепа и призовава за незабавното освобождаване на режисьора. В защита на Сенцов се обявяват Вим Вендерс, Кшищоф Зануси, Агнешка Холанд, Олег Табаков.

Този случай е толкова актуален, и случаят с Алексей Навални. Неговата история разказа германският филм „Навални в опозиция“ на Александър Расторгуев.

Съвсем друга естетика представи френската творба за мистериозния автор на графити „Банкси, най-търсеният“ .Авторите вървят по следите му, снимат стените с изневиделица появяващите се рисунки – всеки със социално послание, срещат се с хора, които ги анализират, и с други, опитващи се да разгадаят тайната на художника.