В морето край Ахтопол откриха каменна тесличка на 7000 хиляди години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10045893 www.24chasa.bg
Каменна тесличка, открита в морето край Ахтопол Снимки: Сдружение "Черноморска Странджа"

Нов, изключително интересен експонат вече е притежание на Музея на котвата в Ахтопол, съобщи уредникът му Атанас Орачев за БТА. Това е енеолитна каменна тесличка открита в Ахтополския залив. Ценната археологическа находка е намерена от водолаза Мирослав Димитров, който дарил предмета в музея.

Тесличката вероятно е от времето на ранната каменно-медна епоха или приблизително началото на петото хилядолетие преди Христа, каза Орачев. Предметът е изработен с ювелирно майсторство и впечатлява с изящните си линии.

В морето край Ахтопол откриха каменна тесличка на 7000 хиляди години

Орачев разказа, че през 1982 и 1983 година по време на подводната археологическа експедиция "Космос" в Ахтополската акватория също е открита енеолитна каменна тесличка. През 2014 година е открит пък керамичен фрагмент, който познавачи на праисторията на Мала Азия и Югоизточна Тракия също определят като "ранноенеолитен".

Постъпилият сега в сбирката артефакт е поредно доказателство, че Ахтопол се очертава като едно от най-ранните селища по Странджанското Черноморие, смята Орачев.

Находката е изключително ценна. Дарения като това не само правят експозицията по-интересна за посетителите, те неизменно допринасят за обогатяване на историята на Ахтопол и Южното Черноморие. Когато местните хора видяха, че музеят е построен и работи активно, започнаха да даряват. По-голямата част от експонатите се дължат именно на такива дарители, добави Орачев.