Олимп и Пелион - лятна ваканция в сянката на две митични планини

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10047629 www.24chasa.bg
Macedonia, Mt.Olympos © GNTO/ H Kakarouhas

Ако търсите красиви плажове, живописни селца, традиционна кухня и незабравими пътешествия в планината с някои от най-зашеметяващите гледки към морето - вие се нуждаете от Гърция.

Олимп, домът на боговете

Дванайсетте олимпийски богове на Древна Елада, водени от всемогъщия Зевс, още обитават планината Олимп. Тя е най-високата в Гърция и е най-важният национален парк в страната. В подножието ѝ са разпилени китни традиционни селца, а от склоновете ѝ се откриват спиращи дъха гледки към безкрайната брегова ивица на Олимпийската Ривиера.

Олимпийската Ривиера заслужено е предпочитано място за лятна ваканция. Прочутите ѝ плажове със златист пясък край кристално чиста, тюркоазена вода се простират на повече от 60 км. Качеството им е признато и официално, с международен сертификат за чистота "Син флаг". Сред най-известните курорти на Олимпийската Ривиера са Паралия Катерини, Олимпиаки Акти, Лептокария, Платамонас (където имате за фон и живописен средновековен замък) и Неи Пори, но където и да спрете, ще откриете чудесни места за плажуване.

Плажовете са пясъчни, а водата е топла, плитка и приятна за плуване. Но ако наистина искате да опознаете региона на Олимп, трябва да се откъснете за момент от морето и да потеглите към митичната планина. Тук ви чака разнообразие от ваканционни активности за всеки вкус - планински преходи, каране на планинско колело, конна езда, каньонинг, скално катерене, параглайдинг и други.

Литохоро, до курорта Лептокария, е задължителна спирка за всеки, който изследва Олимп. Разположено е в полите на планината и е изходна точка за покоряване на върховете ѝ. Литохоро е и идеално за по-кротки занимания като лежерни разходки и шопинг в магазинчетата или на пазара. В него има и богат избор от отлични таверни в центъра на Литохоро и край живописната река Енипеас, където да се насладите на чаша узо и мезета.

След това можете да си зададете въпроса: искате ли да покорите планината и да поздравите боговете? Международният туристически маршрут E4 минава през Литохоро, по ждрелото на Енипеас. След около 4 часа преход пеша (или с кола по по отбивка от пътя за Приония) ще стигнете до развалините на стария манастир "Св. Дионисий". Основан в средата на ХV в., манастирът е скътан сред ждрелото на Енипеас, и поразява с красотата на живописните си развалини.

Повечето туристи започват атаката на Олимп в Приония, на 1100 м над морското равнище. Това е последното място в планината, до което можете да стигнете с кола. Нататък ще трябва да разчитате на краката си. До хижата Спилиос Агапитос има 3 часа. Ако сте изморени, останете за вечерта - хижата предлага подслон и храна при предварителна резервация. След хижата има още 3 часа предизвикателно изкачване за добре подготвените до върха на Олимп - високият 2,918 м Митикас. Задължително проверете прогнозата за времето, преди да тръгнете.

Край Литохоро ви чака и един от най-забележителните археологически обекти в тази част на Гърция - античният град Дион, посветен на повелителя на Олимпийските богове - Зевс (Дион). Развалините му впечатляват с размерите си и с богатството си, а местният музей пази истински съкровища!

Малко по-нататък по магистралата е Нео Пантелеймонас, в което ще намерите чаровни къщички и внушителният венециански замък Платамонас с прелестни гледки към брега.

Нагоре в планината ви чака живописното село Палеос Пантелеймонас със своите традиционни къщи от камък и дърво, гъста гора и едни от най-хубавите гледки към Олимп и морето. Разходете се по калдъръмените му улици и открийте красивите стари къщи, магазинчета, продаващи интересни уникални сувенири и домашно приготвени паста и мед, и таверни, които поднасят автентични местни ястия. Разходката в гората винаги е интересна, а ако търсите активна почивка - карайте планинско колело по специалните маршрути.

Традиционни къщи и великолепни гледки ще откриете и в Скотина, Палеи Пори и Рапсани, където се правят прочути с отличния си вкус вина.

Опознайте традиционните селца, великолепните плажове и чутовните пейзажи на Олимп и ще разберете защо древните елини избрали тази планина за вечен дом на боговете.

Пелион - домът на кентаврите

Красотата на Пелион е неописуема. Хиляди туристи всяка година пристигат тук заради спиращите дъха гледки към безкрайното море, запазените традиционни селища и култура. Пищната зеленина и гъстата мрежа от планински пътеки ви позволява да скитате из тази магическа земя, в която още отекват стъпките от копитата на митичните кентаври. Със своите горди традиционни къщи, стари извори и гостоприемни къщи за гости, Портария, Цангарада, Загора, Визица, Милиес и Макриница и други пелионски села са истински рай на земята.

Целият регион предлага възможности за екотуризъм като конна езда, планински преходи и ски през зимата.

Пазарът на Волос е мястото да купите великолепните традиционни продукти на Пелион. Местните сирена се славят с богатия си аромат и пикантни вкусове. Ярките цветове и изключителните вкусове на сладката, приготвяни от женските кооперативи в Пелион по традиционни рецепти, ще ви очароват. Домашно приготвената паста, ликьорите от планински плодове, пелионските билки ще ви накарат да се влюбите.

Плажовете на Пелион са сред най-добрите плажове в Гърция, които сте виждали. Повечето от тях имат международен сертификат за чистота "Син флаг". Те гледат към Пагаситийския залив или към безкрайното синьо на Егейско море. Плажовете на Магнезия са истинско бижу със своите кристалночисти изумрудени води и изобилна зеленина.

След прочутата Цангарада на планината Пелион, слизайки към Егейско море по обрасъл със зеленина път, ще стигнете Милопотамос - вероятно най-известният плаж в региона. Водата тук е топла дори през есента. Изваяна от морето и вятъра, живописната скала на плажа е забележително творение на природата.

В близост до Цангарада е и плажът на Дамухари - истинско убежище край водата от бели и розови камъчета.

Край Дамухари, село Агиос Йоанис е едно от най-популярните в региона. Скалистото му заливче е осеяно с живописни таверни, където се радвате морето и на традиционна морска кухня.

Със своите 2,5 км великолепна брегова ивица плажът на Хорефто е сред най-хубавите и дълги плажове в цяла Гърция. Пътят от Загора е изключително красив - първокласен пример за съчетание от планински и морски пейзаж. Хорефто ("танцьор") се казва така заради вълните, които изглеждат сякаш танцуват с брега. Ако искате да откриете някой "таен" плаж, тогава задължително посетете Парисена, Аналипси и Агии Саранда. И трите са на хвърлей камък от Хорефто.

Космополитната Портария

Портария, едно от най-космополитните селища в Пелион, гъмжи от живот и през лятото, и през зимата. Разположено в полите на планината Пелион, то е първото село, което срещате по пътя си от Волос. Популярността му се дължи на близкия ски курорт и на морето. Луксозни хотели, традиционни къщи за гости и стаи под наем, ресторанти и таверни, кафенета, барове и магазини за сувенири и традиционни занаяти отговарят на разнообразните вкусове и потребности на посетителите.

Макриница

Макриница е известна с това, че от нея се открива една от най-хубавите панорамни гледки към Волос и Пагаситийския залив. Селцето е запазило традиционната си пелионска архитектура. В него се наслаждавате на интелигентно възстановените къщи на богатите пелионци, романтични калдъръмени улички, изящни каменни чешми, вековни чинари и красиви цветя. Затова Макриница е една от най-красивите дестинации в Пелион. В нея ще откриете и интригуващи арт кафета и галерии, които показват разнообразните творчески интереси на местните хора.

Загора

Загора е на източните склонове на планината Пелион и има великолепни гледки към Егея. Селото кипи от живот и се състои от четири квартала, които се събират при централния площад "Агиос Георгиос", наречен на църквата, която се намира на него и е известна с красивия си олтар.

Цангарада

Цангарада е на 500 м над морското равнище на източната страна на планината Пелион, край гъсто залесени склонове, и гледа към Егея. Кичести стари кестени и чинари растат край старите и нови къщи в това слабо населено село. Изпийте чаша кафе на централния площад "Агия Параскеви". Чинарът, който расте тук, е поне на 10 века. На излизане от селото непременно вижте стария каменен мост, строен от майстори от Епир.

Визица

Село Визица се превърна в оживен туристически център още през 1980-те и олицетворява типичния пелионски пейзаж - каменни калдъръми, реставрирани къщи на богати местни жители (архонтика), богата зеленина и каменни чешми. Изкачете се по калдъръма на главната алея към централния площад, разходете се из живописния квартал Аргираика, и ако времето е подходящо, направете пешеходен преход до Милиес или до крайбрежното село Кала Нера. Пейзажът спира дъха…

Милиес

Милиес е началната точка на легендарния парен локомотив на Пелион, т.нар. Муцурис ("Изцапания"). Линията тръгва от центъра на Волос и стига до Ано Лехония, минавайки през местности с неповторима природна красота и плодородните земи на западен Пелион. През зимата, когато влакът не работи, се разходете покрай линията и снимайте железния мост, проектиран от Еваристо де Кирико, главен инженер и идеен двигател на парната железница в Пелион, и баща на художника сюрреалист Джорджо де Кирико. Вземете пътеката към Визица и се насладете на панорамните гледки към Пагаситийския залив.

Пинакатес

Пинакатес е село, което е почти недокоснато от съвремието, на южните склонове на Пелион. То е малка тайна, скрита сред Планината на кентаврите. Величествената природа наоколо, спокойствието на уличките му, малкия централен площад под сянката на могъщ чинар и автентичният пейзаж очароват всеки посетител.

Олимп и Пелион - лятна ваканция в сянката на две митични планини