Открийте Спорадите! Островите Скиатос, Скопелос, Алонисос и Скирос са място за идеалната лятна ваканция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10047781 www.24chasa.bg
Skiathos, Hora © GNTO/YSKOULAS

Скиатос, Скопелос, Алонисос и Скирос ви чакат във водите на северозападно Егейско море. Пищна зеленина, каменисти пейзажи и кристално море: Спорадите са уникална алтернативна дестинация. Всеки остров в този райски архипелаг заслужава да бъде посетен.

 Съвет: Вече можете да стигнете до Скиатос, Скопелос и Алонисос с ферибот от Солун. Друг вариант е ферибот или катер от пристанищата на Волос и Агиос Константинос, или от Евия (Мантуди и Кими). За Скиатос и Скирос можете да вземете и самолет от Атина.

 Скиатос - космополитен и красив

 Скиатос, най-космополитният от Северните Споради, е истински рай на земята, с гъсти пиниеви гори и кристално чисти лазурни води. Въпреки бурното развитие на туризма през последните десетилетия, островът си остава живописен и автентичен, и е благословен с над 60 плажа. Най-известният от тях е Кукунариес - обявен за третия най-красив плаж в Средиземноморието. Добавете и активния нощен живот, и ще разберете защо всяка година хиляди туристи избират Скиатос за почивката си.

Независимо дали искате да се усамотите от тълпите или да танцувате до сутринта (и когато се събудите, да започнете всичко отначало), Скиатос с бурния си нощен живот е истинско съкровище за посетителите и особено за младите хора, които искат да се освободят от задръжките и да купонясват под ритмите на любимата си музика. Пешеходните улици в Старото пристанище са мястото! Младите хора изпълват тукашните барове и клубове от ранна вечер до сутринта.

Разхождайки се около град Скиатос

Столицата на Скиатос носи същото име и е най-голямото селище на острова. Скиатос е модерен курорт с отлични условия за туризъм. Естественото му пристанище има популярна марина за яхти и лодки, които обогатяват космополитната атмосфера на острова. Разходката по павираните улици отвежда край бели къщи с червени покриви и пъстри градини. Живописното пристанище с четири островчета, е незабравима гледка. Не пропускайте да посетите Бурци, малък полуостров с гъста зеленина, на който се издигат живописните останки на венецианска крепост. Тук е едно от най-романтичните места на Скиатос заради пиниевите дървета и зашеметяващите гледки към архипелага.

На острова има 60 великолепни плажа, сред които се откроява Кукунариес в югозападната част на острова. Мегали Амос, по пътя между Кукунариес и Ахладиес, е популярен плаж с кристална вода и живописни таверни край морето.

Банана в залива Краса е чудесен плаж, ограден от пиниеви дървета. Той привлича младите хора с възможностите за водни спортове и бесните партита в кафенетата и баровете, които продължават ден и нощ! Разположеният до него плаж Микри Банана е идеалното решение, ако искате да избягате от тълпите и да се насладите на по-спокойна почивка. Тези, които копнеят за спокойствие и тишина трябва да насочат вниманието си и към западната част на острова: Мандраки, Елия, Ангкистрос и Мегалос и Микрос Аселинос са отлична възможност да избягате от тълпите. Лалария, на североизточната част на острова, е от плажовете, които се срещат веднъж в живота - впечатляващи бели скали, дребни камъчета ("лалария" на гръцки) и красиви чисти води. "Кухата скала", която се издига внушително на плажа, е допълнителен елемент, който ще спре дъха ви. Запомнете: до плажа се стига само с лодка, при благоприятно време, от пристанището на Скиатос.

Алонисос: Автентична красота, непокътната природа

Благословен със скалисти пейзажи и корона от островчета, Алонисос е идеалният остров, където да разпуснете и да се наслаждавате на спокойни разходки сред пиниеви гори, маслинови горички и овощни градини. Островът е най-отдалеченият в групата на Северните Споради и е дом на Националния морски парк, убежище на редки морски птици и на средиземноморския тюлен монах (monachus monachus).

Разположен на пресечната точка на важни морски пътища, Алонисос е мястото, от което Язон и Аргонавтите се отправили с кораба "Арго" към Колхида в търсене на Златното руно, а ахейците отплавали към Троя. Морското дъно около острова е осеяно с многобройните останки от корабокрушения на антични и византийски кораби и свидетелстват за търговското и стратегическо значение на острова през вековете.

Запознанството ви с Алонисос започва с Патитири, живописното пристанище и столица на острова с красива павирана променада. Тя получила името си от пресите за грозде, с които местните хора правели вино. Хора е старата столица на острова. Тук се издига средновековен замък с великолепни гледки към морето, ограден от каменни къщи с живописни градини, хармани и многобройни църкви. Съчетанието им е емблематичната гледка на типично гръцко островно селище. Пътеката от Хора към църквата "Агии Анаргири" минава през пиниева гора и е истинска наслада.

В идилична зелена местност в Милия ви чака Международната академия по хомеопатия, която съхранява вековните традиции на народната медицина, базирана на билките, растящи на острова.

Любителите на морето ще открият на Алонисос красиви плажове с кристално чиста вода (Мегалос Муртиас, Стени Вала, Милия, Хриси Милия, Марпунта), които ще им дадат неповторими моменти на мир и спокойствие.

Потопете се в лежерната атмосфера на спокойния остров и се смесете с местните хора, които ревностно пазят своите традиции и обичаи. Насладете на автентичните,  екологично чисти местни специалитети: баница със сирене, печени смокини с мед, какавия (рибена супа) и орехов сладкиш.

Съвет: Прекарайте един ден в пътешествие с лодка и се насладете на магическото синьо на Националния морски парк!

Съвет 2: Феновете на гмуркането могат да разгледат Подводния музей на Алонисос - първият по рода си в Гърция, и да изследват "Партенона на корабокрушенията" под напътствието на опитни гмуркачи.

Скопелос: Пищна зеленина с Холивудски аромат

Търсите спокоен остров за семейна ваканция? Скопелос е дестинацията за вас Тук сте сред пейзаж от гъсти пиниеви гори, кристално чисто море и пясъчни плажове. Непременно опитайте прочутата баница със сирене на Скопелос и изпийте чаша узо в таверните край морето.

Обичате киното? Вижте къде е сниман суперхитът "Мамма миа". Да, впечатляващият параклис на скалите, където беше сватбената церемония, наистина съществува - това е параклисът "Агиос Йоанис".

Скопелос има три основни пристанище: Скопелос, Агнонтас и Глоса.

Хора, на северния бряг, е столицата на острова. Тя е сгушена уютно върху хълм, доминиран от средновековен замък с разкошни гледки към морето. Хора е мозайка от каменни къщи, тесни павирани улички и многобройни византийски църкви. Гледката олицетворява идеята за гръцки остров.

Лятото в Гърция означава плуване и печене на слънце по златисти плажове. На Скопелос няма недостиг от такива: тук ще откриете прекрасни плажове, подредени по покрития с пиниеви гори бряг:

- Милия (25 км югозападно от Хора) е покрит с блестящи бели камъчета и е ограден с пиниева гора. Един от най-добрите на острова.

Плажовете с камъчета Панормос (15 км западно от Хора) и Стафилос (само на 4 км от Хора), разполагат с удобства за посетителите и са сред най-известните на острова. Пътят към Стафилос минава през гъстата пиниева гора и е чиста магия... Който и плаж да изберете, е сигурно, че кристалночистите води и потъналите в зеленина околности ще спрат дъха ви!

Не напускайте Скопелос без да опитате традиционната баница със сирене, приготвена от хрупкави кори и местно козе сирене.

Скирос: Най-големият спорадски остров

Най-южният спорадски остров е само на 3,5 часа от Атина. Независимо дали сте фен  на активната почивка или искате да се наслаждавате на слънцето в пълно спокойствие, Скирос ще ви предложи уникално преживяване по ваш вкус.

Пристанището Линария е първата ви среща с острова. На 10 км от нея ви чака красивата Хора, построена амфитеатрално около византийска крепост, която се намира на мястото на антична цитадела (акропол). Разходката по калдъръмените улички ви отвежда край уникалните скироски къщи. Плоските им покриви са характерен пример за традиционна островна архитектура, но с местни елементи - особено видими в украсата на интериорите.

Плажове

На Скирос се печете на едни от най-хубавите плажове в Гърция. Кристално чисти води, златни пясъчни плажове и спиращи дъха пейзажи, доминирани от пиниеви гори, които слизат до самия бряг - това е гледка, която предразполага към пълна релаксация и блажено съзерцание. Най-близките плажове до Хора са Магазия, Молос, Папа ту Хума и Лино. Просторният пясъчен плаж на Молос е сред най-космополитните места на острова. На север ви чакат плажовете Петрица, Кира Панагия, Агиос Петрос и Теотокос.

Аспус, чудесно крайбрежно село на 4,5 км южно от Хора, ви очаква на пътя от пристанището Линария към Хора. Според легендата оттук Ахил отплавал Троя, вероятно от плажа Ахили. Заслужава си да посетите и работилницата за традиционна скироска керамика. След 45 минути разходка ще попаднете на параклиса "Профитис Илиас" (1,5 км на юг), от който се открива панорамна гледка.

Ахерунес, на 10 км южно от Хора, е крайбрежно селище, популярно сред феновете на водните спортове заради безкрайните си пясъчни плажове. Край него е и общинският хиподрум за конни надбягвания, където можете да видите прочутата порода скиоски понита. Те не надминават височина от 1,10 м и произлизат от прочутия пикермийски хипарион (Hipparion mediterraneum), живял през палеолита.

Пефкос, на 11 км югозападно от Хора, е обгърнато от гори заливче с привлекателен плаж. Тук се намира и църквата "Агиос Пантелеймонас", от която се откриват спиращи дъха гледки към морето. Тук започва и чудесна пътека, която води на север към Агиос Фокас.

Ацица е крайбрежно село, на 18,5 км западно от Хора, което носи името на близкия остров. Сгушено е в покрита с пиниеви гори местност с изключителна красота и скални образувания. На плажа на селото още можете видите вагонетките, с които са били откарвани минерали към морския бряг. Ацица е популярна дестинация сред почитателите на алтернативния туризъм.

Открийте най-добре пазената "тайна" на острова: около пристанището Линария се крият многобройни морски пещери със сталактити (Ксилопарати, Мантруха, Пентекали, Диатрипи, Герания). Достъпни са с лодка. С лодка можете да посетите и остров Саракино (или Саракинико), където се намира красивият плаж Глифада.