Математически гений от Силистра блестя на олимпиада в Русия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10052610 www.24chasa.bg
Божидар Димитров СНИМКА: Авторът

От 29 юли до 1 август в Дубно до Москва се проведе финалният кръг от единадесетата олимпиада по геометрия в памет на Игор Шергигин, роден през 1937, починал през 2004 година. Редица руски научни организации и образователни институции провеждат геометрична олимпиада , посветена на известния математик, всяка година като стартът на инициативата е през 2005 година. Организационният комитет и журито на олимпиадата включиха известни учени и учители и ентусиасти по математическо образование от различни руски региони. Олимпиадата се състои от два кръга, кореспондентски и финален Всички желаещи ученици можеха да участват в задочния кръг, чиито задачи са били публикувани в интернет. Победителите в кореспондентското направление са били поканени на финала.

Силистренският ученик Божидар Димитров е бил сред тези които са получили покана да се включат във втория кръг на олимпиадата. Освен това победителите в регионални геометрични олимпиади от цяла Русия са могли по правилник да вземат участие във финалния кръг.

Последният кръг на инициативата се проведе устно в периода между 29 юли до 1 август в Дубно. Финалистите от Русия и Беларус са взели лично участие в олимпиадата. Представители на България, Виетнам, Индия и Иран, Китай , Перу, Румъния и Филипините са взели дистанционно участие. Първо място по геометрия за девети клас спечели възпитаникът на силистренската ПМГ и математически гений Божидар Димитров. Това е поредният голям успех за младия математически талант