Смъртта на Корадо Катани в “Октопод” - прераждане за Микеле Плачидо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10059254 www.24chasa.bg
Микеле Плачидо като Корадо Катани СНИМКИ: АРХИВ

“Октопод” - легендарният италиански сериал, ще е част от филмовата програма на БНТ това лято. Обществената телевизия ще излъчи всичките десет сезона, снимани в продължение на почти 20 години, един след друг, и то в основния си канал БНТ 1.

“Октопод” и до днес остава един от най-гледаните и популярни тв сериали, образец за правене на качествено кино. И не само заради брилянтната работа на актьори, режисьори, оператори, а и заради автентичната история, която провокира милиони.

Всичко започва през 1984-а. Сюжетът се върти около трафика на оръжия и наркотици в Сицилия. Комисар Корадо Катани (Микеле Плачидо) е назначен като заместник в полицията в Трапани, след като неговият предшественик - комисар Маринео, е убит от мафията, която е пуснала пипалата си навсякъде.

Като ключов персонаж се появява и мистериозната и властна графиня Олга Камастра (Флоринда Болкан). Главният злодей както в първия, така и във втория сезон е адвокат Теразини. Успехът на сериала е огромен - рейтингът му се покачва с всеки излъчен епизод. Ако първият е гледан от 8 милиона италианци, то шестият вече е бил проследен от 15 милиона.

Корадо Катани става любимец на зрителите, а с него Микеле Плачидо започва зведната си тв кариера. Актьорът влиза в още три поредни сезона в емблематичната си роля, докато накрая все пак мафията успява да надделее. На финала на 4-и сезон Корадо Катани пада убит, след като по него са изстреляни десетки куршуми в организирана засада.

Епизодът постига рекордна гледаемост - 17,2 млн. италианци, или около 60% от телевизионната аудитория тогава гледа покушението на обичания антимафиот. А новината, че накрая на сезона ще умре Катани, води до протести на почитателите на сериала.

В телевизия РАИ дори се получава телеграма от зрител, който заплашва, че ще се самоубие, ако комисарят излезе от сюжета.

Това все пак се случва и предизвиква най-сериозни и наистина разнопосочни реакции у зрителите по целия свят, които следят сериала. Така например се твърди, че от САЩ пристига мистериозно писмо, с което анонимен милиардер предлага на създателите на “Октопод” да заснемат още епизоди. Но по това време Микеле Плачидо вече е приключил завинаги с Корадо Катани. Той се е поуморил от роля и иска да продължи актьорската си кариера с нови проекти, както сам разказва. “Не можех да понеса мисълта да снимам още един сезон. Смъртта на Катани е прераждане за мен”, казва Микеле Плачидо. “Такъв герой като Катани не може да съществува в живота - прекалено е идеален. А обществото убива такива хора”, категоричен е актьорът.

“Октопод” все пак продължава и без любимия комисар. Да продължи започнатата от него битка с престъпността, се захваща уверената и красива съдийка Силвия Конти, изиграна от френската актриса Патрисия Миярде. Тя става и главната героиня в петия сезон, чиито снимки започват в Ню Йорк.

Сериалът събира актьори не само от италианското кино, като Ремо Джироне, Джулияна де Сио, Виторио Медзоджорно, Раул Бова, Симона Кавалари, но и бразилската красавица Флоринда Болкан, германската звезда Ролф Хопе. Главна роля в седмия му сезон получава и самият Стефан Данаилов.

Това е първият сезон на сериала, който се снима в България. “В Италия ни бяха орязали бюджета. Така с организаторите решихме въпреки това да не се отказваме от снимането на атрактивен “Октопод” и да намерим някакво разрешение. То се оказа в това да отидем да снимаме в България, където имаше интересни и големи студиа”, разказва преди няколко години режисьорът Луиджи Перели пред “24 часа”.

Друг емблематичен персонаж е Тано Кариди
Друг емблематичен персонаж е Тано Кариди

Той среща Стефан Данаилов през 1994 г., когато актьорът се явява на прослушване да участва в “Октопод”. “Стефан ме порази веднага. Той излъчваше симпатия. Помня даже, че имаше една българо-италианска организаторка, живееща в Италия, която беше категорично против Стефан. Беше от десницата и започна да ми приказва против него какво ли не, включително и че пиел. Мен обаче Стефан веднага ме впечатли с позитивното си и симпатично лице. Реших да му поверя ролята на Нуцо в “Октопод 7” - това е персонаж, водеща нишка в целия “Октопод”, голяма личност. Така започна нашето сътрудничество, което след това продължи и с други роли”, спомня си още режисьорът.

Първият епизод на сериала е излъчен на 11 март 1984 г., а до последния му, чиято премиера е на 11 януари 2001-а, е продаден в повече от 80 държави. Всички 10 сезона излизат на дискове в Австралия, разпространява се в САЩ, Великобритания. У нас е показан за първи път през 1987 г. по Първа програма на Българската телевизия.

Сега той тръгва на 9 август, в понеделник, и ще върви всяка делнична вечер от 21 ч по БНТ 1.