Виктория Василенко получи дипломата си на доктор по музика с подписа на кралица Паула (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10072543 www.24chasa.bg
Виктория Василенко Снимка: Фейсбук/Victoria Vassilenko

Виктория Василенко, първият кавалер на Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука, получи дипломата си на доктор по музика от колежа "Кралица Елизабет", Белгия, с подписа на кралица Паула. Това съобщават от нациналния дарителски фонд "13 века България".

Василенко има повече от десет първи места в различни международни конкурси за пианисти.

Виктория Василенко Снимка:
Виктория Василенко Снимка: "13 века България"

Ненапразно я наричат "нашето златно момиче на пианото". Виктория Василенко притежава и почетния знак "Златен век" от Министерството на културата за заслуги към българската култура и изкуство. Преподава в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

От дете любимият й композитор е Моцарт - на четири годинки знае наизуст "Вълшебната флейта" и "Сватбата на Фигаро", защото ги предпочита пред анимационните филмчета. Днес многопластовата дълбочина на Брамс и немският романтизъм я привличат и предизвикват, защото са като хляба, който първо трябва да втаса - музика за по-зрели изпълнители.

Тъй като цялата й музикална фамилия са пианисти - майка й Ася, баща й Александър и сестра й Валерия, често предизвикват фурор с концерти на четири пиана. След сватбата й с известния руски изпълнител Сергей Редкин концертират с изпълнения на четири ръце или две пиана.

Редкин също е забележително име в света на музиката - лауреат е на престижния международен конкурс "П. И. Чайковски" в Москва. През 2016 г. именитият руски диригент Валерий Гергиев го кани като солист на оркестъра на Мариинския театър. Заедно изнасят концерти в залата на Парижката филхармония, в Бруклинската музикална академия (Ню Йорк), в "Аудиторио насионал" в Мексико, "Аудиторио насионал" в Мадрид, в зала "Бела Барток" в Будапеща и на фестивала MPHIL 360 в залата на Мюнхенската филхармония.

Сергей Редкин е неотлъчно до съпругата си при нейните изяви. Тя успя да завърши четиригодишната си специализация и постдоктурантура в музикалния колеж "Кралица Елизабет" в Белгия. Получи дипломата си, подписана лично от кралица Паула (патрон на учебното заведение).

Василенко неведнъж Виктория е свирила във вилата на белгийския монарх.

Виктория Василенко записа диск, номиниран за Preis der deutschen Schallplattenkritik. Това е престижна награда на обединените музикални критици от Германия, Австрия, Швейцария, които подбират най-изключителните изпълнения. Критериите за оценка са художествено качество, репертоарна стойност, презентация и качество на звука.