Истинското значение на стоицизма

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10077674 www.24chasa.bg

Ролята на философията в съвременния свят се е променила

И  още от ИК "Сиела" - защо няма милост за чудовищата и какво още се случи в рая

“Изкуството да живееш: историята на стоиците от Зенон до Марк Аврелий”(ИК “Сиела”) е нова книга от бестселъровия автор и ментор на успешни личности по света Райън Холидей (“Твоето его е врагът”, “Изкуството да бъдеш спокоен”). Вдъхновяван от древната философия на стоиците, Холидей в съавторство със Стивън Ханселман изследва в дълбочина истинското значение на стоицизма.

Ролята на философията в съвременния свят се е променила много – за нас тя е просто наниз от парадокси и загадки, облечени в мъдри думи. Нищо чудно, че я намираме за непрактична, когато съществуването ѝ е само на хартия.

Никоя друга школа не вярва в по-голяма тежест на делата над думите повече от стоиците, антично философско учение, зародило се в Гърция през трети век пр. Хр. Интересът на стоиците е насочен предимно към това как живее човек, към изборите, които прави, към каузите, на които се посвещава, принципите, към които се придържа в критични моменти.

Стоическото учение не е философия на ефимерните идеи, а на действието. Четирите му добродетели са ясни и прости: смелост, умереност, справедливост и мъдрост. Представителите на стоицизма са участвали отблизо в големите исторически битки, стигали са до върховете на политиката, пишели са значими трудове, извисявали са се гордо, вярвали са и са живеели според вярванията си.

Онова, към което се стремят стоиците и което привлича интереса ни дою ден днешен, е светлината, озаряваща житейския път на човека. Те са искали да разберат, точно както искаме и ние, как да намерят покой, как да постигнат вътрешно спокойствие, целеустременост, самоконтрол и щастие. И ние днес питаме, както са питали стоиците: Кой може да ми помогне? Какво е правилно? Коя е вярната посока?

“Изкуството да живееш” от Райън Холидей и Стивън Ханселман представя по-различна и много по-достъпна мъдрост, която дължим на личности като Сенека, Цицерон, Катон Младий чак до императора философ Марк Аврелий. Стоиците са знаели добре пагубното влияние на двата най-проблемни фактора в собственото ни ежедневие – напрежението и безпокойството – и все пак са успявали да намерят необходимия баланс.

Защото дори целият свят да е във война, ако успееш да постигнеш мир със себе си, ти пак ще можеш да мислиш и да живееш добре.

Някой си спомня нещо, съжалява, иска да проговори...

Няма милост за чудовищата

По книжарниците вече можете да търсите “Спи спокойно” (ИК “Сиела”) – новият роман на шведския феномен Андерс Руслунд, автор на смразяващия трилър “3 дни”, който книга след книга завладява все повече и повече фенове на скандинавската криминална литература.

Няма милост за чудовищата...

Рано или късно винаги настъпва обрат, който променя всичко и пробужда миналото – някой си спомня нещо, някой съжалява, някой иска да проговори. А изчезването на две четиригодишни момиченца не може да бъде забравено, не може да бъде оставено неразкрито.

Криминалният инспектор Еверт Гренс пропада все по-надълбоко в своята болка, но това неразкрито престъпление го обсебва изцяло. Гренс дори не подозира, че изчезванията ще го отведат до мрачния свят на истински чудовища, които се опиват от детската болка, които плетат своите мрежи в тъмните кътчета на интернет и безнаказано печелят милиони от болните желания на анонимните си клиенти. Помощта на бившия агент под прикритие Пийт Хофман е наложителна: този път той трябва да се превъплъти в най-трудната си роля и да проникне зад завесата на смайваща международна престъпна мрежа. А под маските се крият още и още изненади…

Защото малките момичета заслужават някого да го е грижа за тях.

Разследващият журналист Руслунд пише първите си два трилъра – “3 секунди” и “3 минути” – в тандем с бившия затворник Бьорг Хелстрьом.

Романите им са преведени на над 17 езика и имат адаптация за екран. Двамата обединяват детайлните си лични познания за криминалния подземен свят и запознават читателите по цял свят с несравнимия инспектор Еверт Гренс и полицейския информатор Пийт Хофман.

“3 дни” и “Спи спокойно” са първите самостоятелни романи на Руслунд, донесли на автора си милиони фенове по света и редица отличия.

Какво още

се случи в рая

Излезе “Беди в рая” - последна част от трилогията на Елин Хилдебранд, която започна със “Зима в рая” и продължи с “Каквото се случи в рая...” (ИК “Сиела”). Тропическата Коледа може да е мечта, но на остров Сейнт Джон преплетените съдби и старите тайни не прощават. Айрийн Стийл губи съпруга си в катастрофа с хеликоптер. Тя разбира, че съпругът ѝ е водел двойствен живот. От луксозно имение през претъпкана банкова сметка – тайните нямат край.

Седмична класация на издателството