Италия акостира във Варна с Burrata Italiana

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10080697 www.24chasa.bg

Това лято Италия акостира във Варна

Почти буквално - новият италиански ресторант Burrata се намира на Морската гара.

Ако очаквате да попаднете в типична тратория, ще се изненадате – Burrata e модерен ресторант, в който италианската атмосфера се открива в специфичния за Милано съвременен дизайн, пречупена е в детайлите и аромата на цитрусови дръвчета, които са важна част от интериора.

Разбира се, когато става дума за Италия, има едно-единствено нещо, което е почти неподвластно на модата - вкуса на храната. Burrata не прави изключение в това отношение.

Както става ясно още от името на новия ресторант, сиренето Burrata е кралицата на продуктите в менюто.

Знаете ли какво всъщност представлява Burrata? Моцарела, ръчно пълнена със страчатела. Това вълшебно съчетание от две сирена идва от тока на италианския Ботуш – Пулия, но бързо завладява света заради неустоимия контраст между плътна обвивка и течен център.

В менюто на Burrata можете да я откриете по много начини - като самостоятелно предложение, в класическа комбинация салата бурата с розови домати, по-изненадващо като пълнена бурата с авокадо, като част от паста или като пица прошуто с бурата.

Като казахме пица, тя е важна част от кухнята на Burrata. Отношението към нея става кристално ясно само като погледнете към професионалната пещ за пица – познавачите веднага разбират за какво става дума. Останалите могат да попитат за вида на брашното, от което се прави тестото за пицата – то идва от Пулия и е различно от брашното, с което се прави пастата.

Пицарят Тонио е не само експерт, но и увлекателен разказвач и ние с удоволствие прекарахме един незабравим час в неговата компания, опитвайки от три вида пица, обилно полята с бяло вино от Сардиния. Въпреки че според Тонио червеното вино е истината, затова в Тоскана гледат странно всеки, който си поръча бяло, но това е една друга история, която също можете да чуете в пълнота в Burrata.

Днес споделяме някои от най-интересните неща, които научихме за пицата от Тонио, но със сигурност ще се върнем в Burrata, за да опитаме и пастата, и рибите, и карпачото от тиквички, защото, колкото и да сме зажаднели за вкусна италианска храна, не може всичко наведнъж.

Великолепната седморка на Burrata за перфектна пица

1. Перфектното тесто за пица се прави с филтрирана вода

2. Тестото за пица задължително се меси на ръка и отлежава 72 часа

3. За да е вкусно, тестото на пицата изисква нежно и галантно отношение от пицаря

4. 150 секунди е точното време, за което се изпича перфектната пица на пещ

5. Малко на брой, но много качествени съставки

са тайната на вкусната пица

6. Перфектното количество сос се получава, когато разделим на две предвиденото

7. 10 капки зехтин точно преди поднасяне отварят вкуса на всяка пица