Бритни Спиърс се освободи от златните окови на баща си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10081719 www.24chasa.bg
БРИТНИ СПИЪРС СНИМКА: СНИМКА: РОЙТЕРС

Джейми Спиърс се отказа да бъде неин попечител след шокиращи разкрития за контролиращото му поведение

След повече от година съдебни битки Бритни Спиърс успя да се освободи от 13-годишния контрол на своя баща. Джейми Спиърс се съгласи да се оттегли доброволно от попечителството на дъщеря си, след като тя разкри шокиращи подробности за отношението му към нея.

39-годишната певица обяви пред американски съд, че той е толкова контролиращ, че

не ѝ разрешава

да се омъжи за

своя приятел и

да роди дете

Забранено ѝ било да отиде до болница, за да премахне противозачатъчната си спирала. Освен това била принудена да приема медикаменти, от които се чувствала упоена и дори не можела да говори.

Бритни е поставена под родителско попечителство през 2008 г., след като изпада в емоционална и психическа криза. Тогава американски съд решава, че състоянието ѝ пречи да взема самостоятелни решения и за неин попечител е определен баща ѝ.

Това се случва след серия от инциденти и опити да бъде лекувана в психиатрични клиники.

Джейми Спиърс получава право да се разпорежда с цялото ѝ състояние, което се оценява на около 60 млн. долара, и да взема решения за всичките ѝ действия, включително дали може да шофира кола и да напуска дома си.

За тази си работа

бащата си отпуска

около 16 000 долара

месечна заплата от

богатството на

своята дъщеря

Твърди се, че Бритни е била съгласна с това съдебно решение, тъй като двамата били много близки. През първите години след него тя продължава да твори. Издава шестия си албум, прави световно турне, приходите от което се изчисляват на 130 млн. долара, и пуска собствена марка за облекла и парфюми. Печалбата от целия този труд обаче не ѝ принадлежи. Постепенно звездата спира да работи, да дава интервюта и заявява, че ще се върне на сцената само ако бъде освободена от надзора на баща си. Когато той се разболява от рак през 2019 г., тя

отново е настанена

в психиатрична

клиника

Версиите за това са различни - че е рухнала отново психически заради неговата болест, че е държана насила, докато той се излекува. Стига се до протести пред болницата, в която е Бритни, и старт на движение за нейната свобода, в което се включват звезди като Парис Хилтън и Майли Сайръс.

На следващата година служебен адвокат на певицата пледира пред съда за промяна в попечителството и то да бъде дадено на квалифициран доверител. Съдът разрешава в контрола на нейното имущество да се включи и специализираната компания за финансови услуги Bessemer Trust. Следващата стъпка на защитата ѝ е да поиска пълна свобода от Джейми Спиърс с мотив, че Бритни се страхува от баща си. В нейна защита се изказва и майка ѝ Лин Спиърс. Тя смята, че 39-годишната дъщеря не трябва да се съобразява с изискванията на бившия ѝ съпруг.

По случая с попечителството на Бритни бяха направени два документални филма през последната година, в които нейни приближени разказват, че тя

живее като в

златна клетка

В продукцията на Би Би Си бе разкрито, че бащата всъщност е подал заявление за деменцията (слабоумието) на дъщеря си, за да придобие пълно попечителство над нея, но това е укрито, за да не пострада музикалната ѝ кариера. Певицата е майка на две момчета, върху които има родителски права, въпреки че живеят с бившия ѝ съпруг Кевин Федерлайн и тя му плаща солидна издръжка. От публикувана наскоро снимка става ясно, че общува с 16-годишния Шон и 15-годишния Джейдън. През 2019 г. обаче бе разкрито, че определеното ѝ време да прекарва с тях е намалено, след като баща ѝ ударил едно от децата и то паднало на земята по време на една от срещите им.

Този епизод бе използван от защитниците на звездата като поредното доказателство, че тя вероятно понася повече щети, отколкото ползи от бащиното попечителство и увеличи исканията надзорът върху личността ѝ да бъде прехвърлен върху квалифициран експерт или фирма, както по-рано се случи с имуществото ѝ.

В заявлението си до Висшия съд в Лос Анджелис, че се оттегля, 69-годишният Джейми Спиърс не посочва срок, в който ще го направи, но е декларирал, че ще сътрудничи на съда по процедурата за прехвърляне на попечителството. Адвокатът на певицата Матю Розенгарт определи случващото се като голяма победа за нея и

обеща да разследва

всичко, на което е

била подложена през

последните 13 г.

Самата Бритни все още не е коментирала решението на баща си, но бе забелязана да шофира лично колата си, след като американските медии съобщиха за него.