Стария чинар - там, където гостоприемството е запазена марка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10089391 www.24chasa.bg

Ресторантите от години са оазис на добрия вкус във Варна

Аромат на прясно изпечен дивеч, вкус на пикантна сръбска скара, домашна зимнина, гевезелъци от стари български рецепти. Атмосфера, която ни връща към радостите на живота. Телешки специалитети от глава до опашка, пикантни свински уши, тънки вина и архивни снимки от Стара Варна. Интериори, грабващи окото. Морски бриз и средиземноморска кухня... Европейски шик в сърцето на града. И най-вече отношение. Лично отношение...

Какво обединява всичко това? Четирите ресторанта “Стария чинар” в перлата на Северното Черноморие - Варна.

Всичко започва с един вековен чинар на емблематична варненска улица. Там през 2003 г. отваря първото заведение от най-добре развиващата се варненска марка ресторанти. Името е вдъхновено от емблематичното дърво, под чиято сянка се намира. Ресторантът започва с една шепа хора и най-вече с грижа за всеки клиент. Идеята е варненци и гостите на града, прекрачили прага му, да се наслаждават на вкусни гозби и табиетлийски гъдели.

Машина на времето под сянката на дървото

Ресторантът на ул. “Македония” е в битов стил. Само като влезеш, като видиш чергите, керамичните съдове, като чуеш музиката, няма как да не усетиш старовремската българска атмосфера и дух. Там гостите отиват в един типичен български ресторант. Усещането е като в стара кръчма от едно време. Рецептите - трудно и дълго издирвани от бабините тефтери и претворени с много майсторлък.

Авторският почерк в кухнята си проличава още тогава с джолана на пещ на дърва. За него още се носят легенди и днес се предлага във всички заведения от марката.

112-годишна къща приютява второто заведение

Следващият “Стария чинар” е на улица “Преслав” 11. Помещава се в 112-годишна къща в Гръцката махала на морския град.

Неслучайно той е и най-добре оцененият варненски ресторант от гостите в приложението TripAdvizor в продължение на години.

Дивечът отново е главен герой в менюто. Повечето ястия се приготвят със свежи сезонни родни подправки.

Ресторантът на улица “Преслав” предлага и още едно разнообразие - сръбската скара от района на Лесковац. Емблематичните ястия тук, както и навсякъде, освен скарата са свинските уши, собственото производство зимнина – лютеница и кьопоолу, в което клиентите са влюбени.

Мястото става любимо на варненци светкавично, а нерядко в него похапват едни от най-известните българи – артисти, политици и звезди от всякакъв ранг. На особен интерес се радва и обедното меню. Категоричен фаворит е на чужденците, пребиваващи във Варна.

Морски полъх в ресторант на пристанището

Следващото бижу в колекцията на “Стария чинар” е емблематичният морски ресторант, приютил се в зоната около Морската гара преди няколко години. Той бързо става номер едно при избора за място за фирмени купони и семейни събирания. Естествено, заради чудесната локация на морския бряг.

Тук традиционното меню е допълнено от елегантни средиземноморски акценти. Любимите на гостите ястия са в духа на модерната кухня, гарнирани с вълшебната гледка към варненското море.

Модерният градски стил оживява в хотел „Черно море“

Четвъртият от веригата ресторанти отвори врати в сградата на емблематичния хотел „Черно море“. Двуетажният храм на добрия вкус съчетава модерни интериори със запазената марка на бранда - акценти от старо време. Еклектиката на обстановката се допълва от уникално меню с перфектно обслужване. За хората зад марката това е най-важното - специално внимание към всеки клиент. Гостоприемството, вкусната храна и отношението са запазената марка на “Стария чинар”.

Освен гурме и старинни рецепти с качествени продукти тук всеки намира своя оазис. За среща с приятели или просто една запомняща се вечер. Празник на сетивата.

От известно време варненската верига има свой ресторант и в София на булевард “Дондуков”.

Деликатесен магазин осигурява храна за дома

Във Варна веригата има и деликатесен магазин в района на жп гарата, където предлага висококачествени продукти и храна за дома. Варненци и гостите могат да хапнат и на крак там, да купят изключително качествени храни, които присъстват в менютата на всички ресторанти.

Изключително търсена услуга е и кетъринг по домовете за частни партита, особено процъфтяла по време на пандемията.

Днес над 300 души работят в най-бързо развиващата се марка заведения във Варна. Закон при подбора им са перфектно обслужване и лично отношение. Тук всички - от собствениците до сервитьора - са перфекционисти.

И в отплата клиентите винаги се връщат там. Защото това е най-важното.