Разкази на Виктор Меламед са илюстрирани от Греди Асса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10095111 www.24chasa.bg

“Дива луна” включва 25 творби с истории

 за многоцветната палитра на човешките взаимоотношения

“Дива луна” е нов сборник с разкази от Виктор Меламед и с великолепни илюстрации на проф. Греди Асса (ИК “Сиела”). Книгата включва 25 истории за многоцветната палитра на човешките взаимоотношения.

Със “Сънища” (2018) - своя дебютен сборник с разкази - Виктор Меламед успя да резюмира света в 20 разказа с истории за полети на духа, на въображението, за полети във времето и пространството, в един свят на сънища, спомени и мечти.

В “Дива луна” – неговия втори сборник с разкази - са подслонени нови 25 истории – пъстър калейдоскоп от герои, емоции, копнежи и съдби. Луксозното издание се появява на пазара на 21 август и отново е майсторски илюстрирано от големия български художник проф. Греди Асса.

Животът, в който има от всичко. Това е червената нишка, която се прокрадва из страниците на тези на пръв поглед познати, но все пак необичайни истории. Истории, които пренасят читателя в свят близък, но всъщност отвъд ежедневието, пъстър като зунка (родопския израз за дъга) и реален със своята нереалност.

“То и животът е като една зунка, Иване! Пъстър, пъстър… От всичко има… Погледнеш се, ама то ни бело, ни жолто, ни чорно… Овъртолили сме се хубаво и сичките му бои по назе се лепнали. Сигурно затуй и душите ни на небето на зунки се обръщат… И колкото по̀ ни е мацал животът, толкова по-ярко греем”, обобщава една от героините в разказа “Зунка”.

Героите на Виктор Меламед са героите от “прозата на живота” - с твърде човешки емоции, мисли и дела. И точно в това се крие най-голямото им очарование. А това, което ги обединява, е копнежът - копнеж по нещо трудно за описване, по дивата луна, по онова, което кара сърцето ни да бие и ни помага всяка сутрин да ставаме и да продължаваме.

И много често това нещо е любовта в най-различни форми.

“Дива луна” е сборник от разкази за богатството на живота. Фино и все пак категорично напомняне, че има “безброй начини да разкажеш една история”. Любовта и изневярата. Радостта и тъгата. Фаталното закъснение. Иронията на случайностите. Това са темите на тези разкази и ако нещо ги прави още по-човешки от човешките им сюжети, то е, че авторът ги разказва, без да съди.

Веселина Седларска

Още летни предложения от ИК "Сиела"

Ражда се най-ужасяващият психопат в историята на

литературата - Ханибал Лектър

“Червения дракон” - от Томас Харис - първа част на трилъровата поредица за д-р Ханибал Лектър, се появява в ново издание (ИК “Сиела”).

Навярно няма по-ужасяващ и пленителен персонаж в литературата и киното от този на д-р Ханибал Лектър, героя от легендарната поредица на Томас Харис (“Червения дракон”, “Мълчанието на агнетата”, “Ханибал Лектър: Зараждането на злото” и “Ханибал”.

Историята на безмилостния психопат оживява за пореден път с новото издание на “Червения дракон”. Книгата се появява в първо издание на български в превод на Веселин Лаптев и с корицата на Живко Петров през 2013 г.

В нея най-известният сериен убиец в световната литература прави своя дебют - и неотклонно привлича цялото внимание върху себе си, преди да заеме полагащото му се място в следващите книги от поредицата.

Бившият федерален агент Уил Греъм е по следите на мистериозен престъпник, когото пресата нарича “Зъбльото”. Той избива по ужасяващ начин цели семейства, оставяйки по труповете следи от своите зъби.  Опитите на полицията да разкрие кой е Зъбльото, подписващ се с псевдонима Червения дракон, удрят на камък и принуждават Уил да се обърне към лукавата ерудираност на д-р Ханибал Лектър – опасен канибал, който самият той е заловил преди години.

За да залови един престъпник, Греъм ще трябва да допусне злото в главата си, а в тази безскрупулна игра на котка и мишка до последно не е ясно кой ще бъде победителят.

Хладнокръвен в своята брилянтност, Томас Харис успява да превърне традиционния трилъров сюжет в истински литературен шедьовър.

“Червения дракон” е задължително четиво за всички почитатели на жанра, които не се страхуват да се докоснат до смразяващото очарование на най-безмилостния и изтънчен злодей, герой, който литературата ни познава. И да запазят разсъдъка си след това.

Как ще изглежда Галактиката на XXII век?

Култовият роман “Обитаемият остров” от Аркадий и Борис Стругацки излиза в ново издание (ИК “Сиела”). Той е дал началото на неофициалната трилогия за Максим Камерер (т.нар. Цикъл “Камерер”) и вдъхновил едноименната екранизация от 2008 г.

На Земята е настъпила утопия, а хората са надарени със свръхчовешки способности. А някъде там, отвъд познатото, се намира “Обитаемият остров”.

Защото Максим е изгубен – захвърлен на далечна планета след катастрофа. Превърнал се в Робинзон на своето време, той ще трябва да намери начин да оцелее. А цивилизацията, която ще го посрещне, сякаш е застинала във времето на тоталитарните режими от XX век – години на пропаганда, политически арести, доноси и преследване на инакомислещите.

Максим ще бъде легионер, терорист, герой, но преди всичко ще помни, че е землянин и добър човек, който не може да търпи неправдите.

Класация на издателството за седмицата