В горещите дни не подстригвайте козината на кучето и мажете лапите му с крем

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10122495 www.24chasa.bg
Куче порода “Мопс” СНИМКА: Пиксабей

Птиците, оставени на течение, може да умрат

Горещите дни доста често са проблем не само за хората, но и за животните. За да са здрави домашните ни любимци, се нуждаят от специални грижи през цялата година, но най-вече през летните месеци. Съществува риск кучето, котката, заекът или хамелеонът ни да прегреят, но и да умрат от горещината.

Особено рискови са брахицефалните породи кучета, или по-просто казано, тези с дихателни проблеми. Мопсовете, френските и английските булдоци, пекинезите имат сбор от аномалии при дихателните пътища и муцуната. Стеснението на ноздрите, дългото и меко небце, хипоплазията на трахеята водят до редица проблеми при навлизането на въздух при животните.

Когато дишат, те издават звуци, подобни на хриптене, което е нормално за тези породи. Но при високи температури това може да е сериозен проблем за кучето. При тях, както и при останалите породи кучета, трябва да се внимава с температурната разлика между дома и навън. Когато едно куче цял ден е на 18 градуса на климатик и бива изведено на разходка при над 30 градуса, това води до шок в организма на животното. Кучетата нямат потни жлези и имат по-бавна адаптация. Времето, докато слизат по стълбите или асансьора, не е достатъчно да се настроят към новата атмосферна среда.

“Препоръчително е, преди да бъдат изведени на разходка, кучетата да не са на хладно място, за да няма голяма температурна разлика”, съветва ветеринарният лекар Йоан Славчев.

По време на разходка кучето стъпва по нагорещената повърхност и това може да нарани лапите му. За да избегнете изгаряне, мажете лапичките на четириногото с крем или лосион за лапи. Подобно на кремовете за ръце, тези за лапи правят кожата мека и еластична. След разходка освен измиването третирайте лапите отдолу с крем, който ще ги поддържа ненапукани. Добра идея е да разхождате кучето повече на тревата, отколкото на нагорещен асфалт. Най-доброто време за разходка е в ранните часове на деня и след залез- слънце.

Сред големите, а и понякога фатални грешки на собствениците на животни е да ги оставят в колата, докато пазаруват в магазин или аптека. “За пет минути в колата няма да му стане нищо”, е често срещана мисъл, която води до редица проблеми. Д-р Славчев напомня, че температурата в кола, оставена на слънце, се покачва много бързо и това може да е пагубно за животните. Това важи и за кучетата, които чакат стопаните си пред магазини или аптеки.

Оставяйки кучето ви в колата или пред магазина, рискувате то да прегрее. Това е опасно, защото може да доведе до фатален край. Ако забележите, че животното има висока телесна температура, зачервени лигавици, отделя слюнка, повръща или залита, незабавно го охладете. Прегрятото животно трябва да се сложи на хладно място или на сянка, а крайниците му да се покрият с мокър парцал. След като вземете спешни мерки, заведете домашния си любимец на ветеринар.

Д-р Славчев съветва собствениците на кучета от породите “Хъски”, “Шпиц”, “Померан”, “Самоед”, “Чау-чау” да не ги подстригват. Въпреки че видът им създава усещането, че с “кожуси” през лятото им е горещо, не е така.

“Тези породи са с козина с двоен тип. Има подкосъм - гъст като памучна вата, и покривен косъм отгоре. Пухените кучета имат козина като изолация, която ги охлажда през лятото и ги топли през зимата. Когато кучето бива обръснато, кожата му може да изгори като на човек, когато е на плажа”, предупреждава докторът. Сред опасностите, които крие обръсването на четириногото, са прегряване и стрес на космената луковица. Когато това се случи, косъмът не пораства повече и кучето остава голо.

Много чувствителни на горещите дни са и зайците. Ако сте собственик на зайче, добре е да знаете, че то не обича жегата. Затова, ако сте решили да го водите за рязане на нокти или на профилактичен преглед при ветеринар, не го правете по обяд. В топлите дни оставете пухеното животинче на хладно място в стаята и не го местете. Ако заекът е бил на слънце и прегрее, сложете хладен парцал върху ушите.

Те са много кръвоснабдени и охлаждането се случва по-бързо през тях. Грешка е пускането на климатик срещу клетката му, защото се отразява зле на животното.

Същото важи и за птиците. Ако отглеждате папагали, канарчета или други пернати, трябва да знаете, че те мразят течението. Птиците могат да издържат повече време на висока температура или пряко слънце. Но това не означава да бъдат изложени на силно слънце. Може да поставите клетката на терасата, но да е завита от едната страна с плътен плат. Клетката е добре да е или на шарена сянка, или наполовина изложена на слънце.

Влечугите също не понасят жега. “Много хора мислят, че влечугите са студенокръвни и нищо няма да им стане. Има голяма разлика между термина студенокръвни и животно с непостоянна телесна температура на тялото. Ако оставим влечугите на слънце, ще достигнат такава телесна температура, че ще умрат”, казва д-р Славчев. Хамелеони, змии или костенурки терморегулират, като сами отиват на сянка и променят температурата си. Оставени на слънце, те може да умрат.