“Мисия Туран” - патриотични страсти и политически интриги в Созопол

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10123263 www.24chasa.bg

Алек Попов и Деляна Манева гостуват на празниците

на изкуствата “Аполония”

Празници на изкуствата “Аполония” 2021" ще се провeдат от 31 август до 6 септември и по традиция литературата е основен акцент в програмата.

На 1 септември ще посрещнем новия месец с двама писатели, чиито романи завоюваха сърц(ата на критика и читатели още с появата си.

От 18 ч на 1 септември в Градската художествена галерия - Созопол, талантливата сценаристка и писателка Деляна Манева ще представи своя дебютен роман “Шестият пръст”, появил се на пазара през март тази година, а модератор на събитието ще бъде преводачът и издател Невена Дишлиева-Кръстева. (Проявите са под егидата на ИК “Сиела”)

Само час по късно - от 19 ч, отново в Градската художествена галерия майсторът на смешния роман у нас Алек Попов ще се срещне с публиката на фестивала, за да поговорят за една от най-обсъжданите книги на годината - “Мисия Туран”. Книгата ще представи критикът, журналист и писател Митко Новков.

“Шестият пръст” от Деляна Манева е изящен и дълбок роман в духа на творбите на Мирослав Пенков, за “разочарованията и лъжите, страховете и тайните, които ние, хората, сами си създаваме” и които после ни дърпат надолу към земята много по-силно от гравитацията. Роман за болките, които лекуваме с напълно неподходящи лекарства и от които никога не се възстановяваме. Но понякога да не се възстановиш е най-важното.

“Мисия Туран” на Алек Попов е пъстра мозайка от патриотични страсти, политически интриги, балкански и далекоизточни нрави, в която най-абсурдни ситуации плашещо напомнят за реални събития и герои.

Класически комичен роман, населен с неповторими образи, и многопластова литература, изследваща обществото със средствата на иронията.

Класация на издателството

Водещи историци за 20 ключови грешки във Втората световна война

Втората световна война продължава да привлича вниманието, а огромният обем документи позволява нови интерпретации на събитията. Но как би изглеждал този конфликт при вземането на различни решения в хода на ужасния конфликт?

“Големите грешки на Втората световна война” , под редакцията на водещите френски историци Жан Лопес и Оливие Виевиорка, се фокусира върху 20 ключови момента от глобалното противопоставяне, които могат да бъдат определени като стратегически грешки (ИК “Сиела”).

Какви са причините за всяка от тях, какво е довело до вземането на едно или друго решение, как са повлияли на общия ход на събитията и било ли е възможно да бъдат избегнати?

Разглеждайки подробно двадесетте примера в тази книга, изследователите се стремят да разберат мотивите зад решенията, чийто резултат често се оказва пагубен. Причините за тях са множество, а за вземането им се намесват различни фактори – налична информация, лични очаквания, психологически или идеологически пристрастия. Така например Сталин е бил предупреден за неизбежното наближаване на операция “Барбароса”, но отказва да види реалност, която не отговаря на визията му за света, а съюзът с Рим, който Хитлер поддържа докрай въпреки всичко, произтича не от твърде ограничените предимства, които Италия може да му предложи, а от като цяло сантиментален подход, при който рационалността няма много място.

От маневрата ”Дил-Бреда”, през спирането на танковете пред Дюнкерк, десанта в Северна Африка до легендарната битка за Сталинград – тази книга се превръща в безмилостна хроника на някои от най-трагичните и кървави събития в човешката история.

“Големите грешки през Втората световна война” напомня, че едно-единствено решение може да предреши съдбата на цяла цивилизация.