Здрава Каменова пише първия си текст на 6 г. за семейна приятелка, болна от рак

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10123705 www.24chasa.bg
Здрава лесно признава грешките си и винаги първа го прави. СНИМКИ: АЛЕКСАНДЪР НИШКОВ, КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Дълго време е сценарист в “Откраднат живот”, после получава и роля

“Доста трудно съм се родила”, казва актрисата Здрава Каменова и никак не се шегува.

“Майка ми се е мъчила 24 часа и докато е била между живота и смъртта, се е чудила как да прекрои името Здравка. В един момент решава да е без к - Здрава”, допълва актрисата.

“Докторът уморен се навежда над майка ми и пита: “Как ще кръстим това хубаво момиче?”, тя казала: “Здрава!” и той: “За това тъпо име ли се мъчихме толкова време?”. За нея обаче то си е най-хубавото и ѝ носи много късмет.

От малка бабата на актрисата все ѝ повтаряла, че ще стане писател. “На прощъпалника си съм хванала писалка и тя казала: “Здрава Каменова, чудесен псевдоним за писателка”. Истината е, че

фамилията ми

е Панталеева,

Каменова е презимето ми”, признава усмихнатата актриса, която още на 6 години пише първия си текст.

Бил е продиктуван от любовта ѝ към семейна приятелка, която е болна от рак. “Вплетох нейното име в една история с торти и кексове. Получи се нещо хубаво, което много я зарадва. Оттогава винаги си “крада” от хората, с които се срещам, и се влюбвам в историите им”, казва Здрава.

Щастлива е, когато творбите ѝ правят хората щастливи. Открива ги от най-невероятни места, случвало се е да я впечатли нещо във вестниците и след това да го използва за дадена пиеса. Така съвсем случайно след обявяването на първото извънредно положение, една развалена тоалетна и дете със стомашни проблеми, идва идеята за представлението “Извънредно положение”.

“Съдбата ни прати тази безумна ситуация, която веднага предизвика много смях. След като я споделихме във фейсбук с моя приятел Светльо, който също участва в написването на текстовете, имаше коментар: това да не е началото на ново представление?. Това беше нашето запалване на искрата”, разказва актрисата, според която не се прави лесно комедия.

В началото към нея се присъединява Богдана Трифонова, позната от ефира на БГ Радио. След първото представление им идва идеята към тях да се включи Стефания Колева. Следва втора част, която носи името “Извънредно любовно”, трите разказват осем реални истории за любовта. В момента работят и по трета, в която към тях ще се присъедини певицата Прея.

Здрава обяснява, че е многое отговорно да накара хората да се разсмеят въпреки тежестта на ситуацията. Преди първа среща с публиката с Боги и Стефания много тръпнат, защото има неща, на които те се попикават от смях, а хората не реагират и обратното. На мнение е, че в комедия се напасва спрямо реакцията на публиката. 

Преди време се отдава изцяло на отглеждането на децата. В онзи период преработвала всичките си емоции чрез писането. Връщането на сцената я зарежда много, но писането страда. Въпреки това има събрани текстове и сега е времето да бъдат играни.

Писането ѝ действа терапевтично. Трудно ѝ е да влезе в мъжката логика, затова предпочита да пише за жени, макар че има няколко пиеси за силния пол, които много харесва. Прави ѝ впечатление, че има мъже, които обичат да идват на женските им представления. Те са с чувство за хумор, харесва им да гледат как жените сами си признават колко са луди и се успокоят, че

тази женска

лудост е логична

Така по-лесно приемат щуротиите на жените си.

Здрава често сменя цвета на косата си, но от едно известно време трайно се е задържала на оранжевото. “Яна Огнянова, която играе два мои моноспектакъла “Жената е странно животно” и “Преподавай трудно”, дълго време ме караше да си боядисам косата, аз бях убедена, че няма да стане добре. Накрая се боядисах само заради нея и сега не го сменям този цвят”, разказва тя.

Лесно признава грешките си и винаги първа го прави, не ѝ е приятно в един екип да остане усещането за конфликтност. Обича хората, с които работи, уважава ги и лесно отстъпва, но само за неща, които засягат суетата. Ако много вярва в идеята, се бори за нея.

След 6 години, като сценарист на сериала “Откраднат живот” влиза в ролята на доктор Кунка Атанасова и веднага се превръща в любимка на зрителите. “В началото, когато започнахме писането на сериала, от екипа на няколко пъти ме караха да изиграя някоя по-голяма епизодична роля. Не бях стъпвала дълго време на сцена и не смеех. Докато работех по “Откраднат живот”, дойде идеята в една от моите пиеси да се появя и аз като актриса. Когато стъпих на премиерата и усетих публиката, си казах: това нещо няма да спре. Във ВИТИЗ бях много активна, но целенасочено се отдадох на писането и на децата.

Когато се върнах към сцената, писането на “Откраднат живот” продължи. В един момент, докато обсъждахме съдбата на семейство Мазови, дойде идеята да влезе един забавен образ. Тогава казах: “О, моля ви! Това е моят персонаж”. Продуцентите ми позволиха да го изиграя, беше много приятно да застана пред камера. Това е друг вид занаят и смятам, че ще ми се случи пак”, разказва с усмивка на уста Здрава.