Трудно било за Милица Божинова да запише "Скъпа моя, скъпи мой" с Илия Ангелов, защото не го познавала

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10123834 www.24chasa.bg
Милица Божинова

По време на пандемията певицата създаде “Весела есенна песничка”

Милица Божинова от “Тоника СВ” е върл почитател на българската музика. Затова и сред 10-те ѝ любими песни няма нито една на чужд език. “Българското си е в мен и винаги ще бъде по-силно от всичко друго като емоция, усещане и принадлежност към хубавата ни родина”, казва певицата.

В нейния музикален списък присъстват няколко парчета, които е изпяла заедно с останалите членове на групата. “Те са минали през сърцето и душата ми, а и след толкова години продължават да се пеят”, казва Божинова. Това обаче не означава, че не харесва останалите български изпълнители. Тези парчета са ѝ любими, защото в тях е вложила и малка част от себе си.

“Един неразделен клас” е сред първите песни, които записахме”, спомня си Божинова. С “Тоника СВ” я създават през 1981 г. Тогава се ражда и парчето им “Приятели”.

“Може би тогава бе

единственият случай

в историята на

“Мелодия на

годината”,

когато една група или изпълнител печели първо и второ място в класацията и то с разлика от 1 точка”, разказва Божинова. Тогава “Приятели” печели челната позиция, а съвсем малко след нея се нарежда “Един неразделен клас”.

“Скъпа моя, скъпи мой” Божинова изпълнява в дует с Илия Ангелов. Песента озвучава и едноименния филм от 1985 г. “Тя се превърна в евъргрийн, почти 40 години се върти сред 500-те български най-хубави песни”, уточнява изпълнителката.

С Ангелов се запознава директно в студиото, преди това не били разменяли и една дума, а трябвало да изпеят романтичната балада. “Трудно беше това да стане от двама напълно непознати хора. Имаше известно притеснение, но благодарение на намесата на режисьора се получи”, спомня си Божинова. 

“Здравей, как си, приятелю”, май това си казваме все по-рядко. Сякаш всеки се е вглъбил в себе си заради всички тези неща, които ни сполетяха през последната година. Но вярвам, че приятелството ще остане завинаги”, казва певицата, нареждайки парчето сред любимите си.

Текстът му е написан специално за бенефиса на “Тоника СВ”.

“Всъщност след

много години раздяла

си казахме:

“Здравей, как си,

приятелю”

и емоцията беше взривяваща. Виждам, че я усеща и публиката. Когато започнем да пеем тази песен, всички се включват с едно приповдигнато настроение и радост. Тя се доказа във времето, защото е много истинска - изключително попадение на музика и текст”, обяснява Божинова.

“Вечерен вятър” е песен на Стефан Диомов. “Тя е изключително лирична и оркестрирана”, казва Милица. Изпълнява я отново “Тоника СВ”. Божинова я нарежда сред любимите си именно заради лиричната емоция, която носи.

“Всяка песен, която се направи, ти е любима, защото ти е нова, сякаш е най-малкото ти дете - най-много му се радваш, докато порасне. Макар да звучи малко нескромно, по време на пандемията, когато нямахме възможност да работим, направих “Весела есенна песничка”, разказва Божинова.

Парчето обаче не е свързано със сезоните, както подсказва заглавието му.

“Става дума за

житейската есен, в

която вече сме

повечето български

изпълнители,

а тя не е толкова тъжна, защото музиката, която правим, ни крепи. Дава ни вдъхновение”, обяснява изпълнителката. 

Сред останалите в нейния плейлист са две песни на Стефан Димитров. Едната е “Запази последния танц”. “Тя е динамична и звучи толкова съвременно дори днес, макар че е писана преди повече от 20 г. Има заразяващ ритъм”, обяснява Божинова.

Другата, която отново е дело на композитора, е “Моя любов”. “Тя е лирична, бавна, много съкровена, защото всеки човек има някаква любов, която остава завинаги с него до края. Е, поне в мислите, ако не друго”, смее се Милица.

Нейна любима песен е и “Вървят ли двама”. Може би една от причините е композиторката на парчето Мария Нейкова. “Тя пише докосващи душата песни. Имаш чувството, че съпреживяваш нейното състояние, докато ги е създавала”, обяснява Божинова.

За нея най-доброто изпълнение на “Вървят ли двама” е именно на Нейкова. След това е чувала много версии на песента, но според нея никой не се доближава дори малко до оригинала.

Затова едва ли е изненадващо, че в класацията си нарежда и Орлин Горанов със “Светът е за двама”. Композитор на песента отново е Мария Нейкова. “Обожавам я като човек, който създава музика”, допълва Божинова.