257 червени звезди в холивудска алея пред Народния театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10132734 www.24chasa.bg
Никола Антикаджиев, Георги Мамалев, Мариус Донкин, Антон Радичев, Тео Елмазов (от ляво на дясно) спазват традицията за водосвет на сцената на Народния театър. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Откритата сцена “Театър пред театъра” ще се проведе между 13 и 22 септември

257 червени звезди (в точния нюанс на фасадата на Народния театър “Иван Вазов”), на които със златни букви са изписани имената на актьорите от трупата и целия екип, ще грейнат в навечерието на най-голямото театрално събитие на открито - “Театър пред театъра 2021”, в пространството пред централния вход на 1 септември. Те са вече готови. Поставянето им започва днес. Преди две години, когато започна инициативата “Театрален звездопад”, звездите бяха сини.

В тази холивудска алея на театралната слава на най-голямата ни трупа са имената на Георги Мамалев, Владимир Пенев, Аня Пенчева, Дарин и Деян Ангелови, Стефания Колева, Радина Боршош, Теодора Духовникова, Деян Донков, Радина Кърджилова, Захари Бахаров, Мария Каварджикова, Юлиан Вергов, Христо Мутафчиев, Владимир Карамазов, Валери Йорданов, Антон Радичев, Валентин Ганев, Валентин Танев, Ева Тепавичарова, Марин Янев, Мария Стефанова и още много обичани актьори от имперската трупа.

По традиция, започната от директора на театъра Мариус Донкин, в 11 ч ще има водосвет за началото на сезона. Тогава на голямата сцена се изнася ценната икона на Света Богородица с младенеца, пазена в кабинета на Мариус Донкин. Всички отчупват залък от топла погача, потапят го в мед, отпиват глътка червено вино и приемат благослов за спокоен и успешен сезон и пълен салон.

В края на водосвета поръсените със светена вода ще излязат пред входа. Колкото от актьорите и състава на трупата са там, всеки ще застане до звездата си и ще има своя “холивудски” миг.

Откритата сцена “Театър пред театъра” ще се проведе между 13 и 22 септември и е посветена на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Кулминацията е на 22 септември - деня, в който поетът напуска този свят, с връчването за втори път на учредената от Народния театър награда за духовен принос на негово име.

В закриващата вечер специално участие ще има и Симфоничният оркестър на Държавната опера в Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев - цигулка.