Агент Тенев на 70 г.: Преди да умреш - живей! И го правя!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10147881 www.24chasa.bg
Агент Тенев харесва пури и вече има сериозен набор от различни модели.

“Ставам все по-античен, т.е. вече съм твърде стар, за да умра млад, и затова си казвам: “Преди да умреш - живей! И го правя!”, казва Агент Тенев по повод своя 70-годишен юбилей, който бе на 2 септември. За да отбележи подобаващо повода, бе планирал да направи голям концерт на 18 декември в зала 1 на НДК с 26 големи имена на музикалната ни сцена, които през годините са пели негови песни. Заради ограниченията, които вероятно ще стават по-строги, се налага да го отмени. А самия празник посрещна с бившата си половинка - певицата Кристина Димитрова, и сина им Димитър.

“Ако се замислиш над изминалата година и не се разплачеш от радост или от мъка, смятай, че годината е била пропиляна. А аз трябва да се замислям над цели 70. Смъртта не настъпва в резултат на преклонната възраст, а в резултат на забравата. Щастлив съм, че за мен се сетиха едни от най-значимите наши писатели, художници, лекари, композитори, певци. Абе приятели!”, добавя Иван Тенев.

В над 35-годишната си кариера на текстописец

има между

650 и 700 песни,

но всъщност попада в тази сфера случайно, занимавайки се с приложна графика. Още като студент започват да публикуват негови карикатури първо в “Средношколско знаме”, после в “Студентска трибуна”.

Харесват творбите му и в други издания, докато не стига до най-високото ниво тогава - в. “Стършел”. Карикатурите се давали в редакцията всеки вторник, а следобед между 14 и 16 часа авторите им треперели дали големите имена, които са на щат във вестника, ще одобрят рисунките за предстоящия брой в петък. С времето Иван Тенев направил име, спечелил доста награди зад граница, участвал в десетки изложби, станал и член на Съюза на художниците в секцията “Приложна графика”. Междувременно Лили Иванова го кани да прави плакатите ѝ и обложките за плочите ѝ. Подготвяйки поредния албум, заминават за морето за фотосесия, а там тя е и почетен гост на “Златният Орфей”. По време на конкурса ги настаняват на една маса с Дамян Дамянов и съпругата му Надежда Захариева. Разговаряйки, Лили Иванова казва на Дамян Дамянов: “Виж го художника какво е направил”, и му подава листче с четиристишие, което Иван Тенев ѝ бил написал. “Изненадах се, когато той поиска да му покажа и други мои неща. Казах си, че не мога да се излагам, и за два дни написах четири-пет неща така, както съм си представял естрадата. То бяха кървави луни, нож в сърцето, сърпът на луната, лунната пътека”, през смях разказва Агент Тенев.

Занесъл ги на Дамян Дамянов, който му казал, че си личи, че са писани набързо, но има страхотна техника и трябва да пише. Последвало обаждане от композитора Кирил Аврамов с предложение да направят заедно песен за конкурса “Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора”. Иван Тенев имал подходящ готов текст, дал го и така се родило парчето “Моряк и бряг”. Минало през комисия, одобрили го, изпял го Боян Иванов и спечелили трето място. Като се прибрали в София, Кирил Аврамов му казал, че предстои пролетният конкурс на радиото. С “Любов и музика” в изпълнение на Стефка Берова и Йордан Марчинков вземат втора награда. На прохождащия текстописец новото амплоа му се видяло много интересно, още повече че

дебютните му

парчета получават

призове

Но не зарязва веднага рисуването и заминава за Благоевград като художник на заключителния концерт на фестивала “Ален мак”.

Именно там се запознава с бъдещата си съпруга Кристина Димитрова, която е все още студентка и непознато име за голямата сцена. Започнал да пише за нея. Създали дуета Кристина Димитрова - Орлин Горанов заради песента “Сън” по музика на Димитър Пенев. “Беше написана за Кристина, но на мен някак ми звучеше като дует. Попитах Орлин Горанов, който вече беше име, дали иска да я изпълни с една млада певица. Съгласи се и нещата започнаха да се получават много интересно. Те са единственият български дует, в който жената е ниският глас, а мъжът е високият. Схемата на Ал Бано и Ромина Пауър. Много необичайно”, разказва Иван Тенев.

Наложило се да зареже рисуването, защото вече нямал време за него, занимавал се с цялата организация по изявите на дуета и на Кристина като самостоятелен изпълнител, с която вече били женени, а Орлин Горанов им станал кум. Издавали плочи с тираж по 100 хил. бройки, обиколили целия свят. И докато кариерите им вървели нагоре, личните отношения се сринали. Кристина Димитрова срещнала футболиста Георги Димитров-Джеки, с когото впоследствие сключила брак и се наложило да прекрати и професионалните си отношения с Иван Тенев.

“Озовах се като

в небрано лозе,

но тогава реших да правя светска хроника”, спомня си той.

Първоначално пише колонки в два вестника, после започва своя рубрика в БНР, където Радослав Янкулов го кани в “Хоризонт за вас”, а след това започва и в спортното радиопредаване на Калин Катев. И тъй като често се налагало да пътува, Агент Тенев анонсирал рубриката си: “Винаги в неделя, но не всяка неделя”. Не след дълго отново се върнал към писането на песни, защото бракът на Кристина Димитрова и вече покойния бивш футболист не потръгнал и двойката се разделила. А с това завръщане започнал да получава покани и от много други изпълнители да пише песни за тях. Негов е например хитът на Георги Христов “Черно и бяло”. С Маргарита Хранова спечелили “Златният Орфей”. Във всеки концерт през последните 4-5 години Лили Иванова също пее негови текстове, Васил Найденов неотдавна записа “На случайна гара”, която Иван Тенев създава заедно с композитора Стефан Димитров.