Използвайте лимонов сок за обезмаслител, омекотител и ароматизатор

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10168342 www.24chasa.bg

Избелете ноктите си, като ги натъркате с цитрусовия плод

Лимоновият сок е широкоизползван в кулинарията, но също така е и универсален почистващ препарат за дома. Сокът е ароматен и има избелващи свойства, а маслото от кората му може да помогне за полиране и блясък. Много е ефикасен, защото в повечето случаи само един лимон ще свърши работа.

С помощта на цитрусовия плод може да дезинфекцирате микровълновата фурна. Изстискайте сока на цял лимон в чаша и го сложете в микровълновата фурна. След това я пуснете за 1 - 2 минути. Накрая избършете стените.

Може да използвате лимона и за обезмаслител. Киселината на сока му намалява мазнините от храната. Изстискайте върху влажна кърпа или гъба и почистете изцапания плот в кухнята например. Все пак внимавайте върху кои повърхности използвате сока, защото киселинността му може да ги повреди.

Лимонът е в състава на много препарати за миене на прозорци. Вместо да купувате, може да си направите почистваща смес за стъклата. Ще са ви нужни сокът на един лимон и няколко капки оцет във вода. Лимонът ще излъска прозорците и ще намали миризмата на оцета. Тази смес освен за прозорци може да се използва и за универсален почистващ препарат.

Ръждата по метални предмети също може да бъде премахната с помощта на лимона. Изцедете няколко капки сок върху гъбата за миене и натрийте ръждивото място. Накрая изплакнете с хладка вода.

Лимонът е чудесен за премахване на неприятна миризма. Цитрусовият му аромат може да унищожи остатъка от миризма по пластмасовите кутии за храна например. Просто натрийте с кората пластмасата и след това измийте с течен препарат и вода. Неприятната миризма от хладилника също може да бъде премахната с помощта на цитрусовия плод. Забършете с гъба, потопена в сока, и така вътрешността ще ухае приятно. Обувките също ще престанат да миришат, като оставите пресни лимонени кори в тях за цялата нощ, за да абсорбират неприятната миризма.

Направете си и домашен освежител за въздух, като напълните бутилка с пулверизатор с лимонов сок и вода. Пръскайте често в стаята. Ароматизатор за дома може да приготвите и като сварите във вода парченца лимон заедно с няколко листенца билки, например мента или розмарин. Оставете течността да се изстуди и може да напълните бутилка с няколко бамбукови пръчици.

Лимоновият сок може да се използва и като омекотител. Той прави дрехите по-меки и ухае приятно след пране. Сложете сока в отделението за течен перилен препарат в пералнята.

Сокът на цитрусовия плод се ползва и в козметиката. Ако ноктите ви са жълти на цвят след прекомерното използване на лак, може да ги избелите, като ги потъркате с резенче лимон. Този плод също ги поддържа здрави и нечупливи. Може един път седмично да потапяте ръцете си във вана с топла вода и няколко капки лимонов сок.

През лятото от слънцето се получават малки лунички по носа и бузите. Ако не ги харесвате, може да ги премахнете, като потъркате с резен лимон и втриете сока в кожата на лицето си.

А косата ще стане по-гладка и ще получи естествен блясък, ако използвате домашна маска от лимонов сок, зехтин, кокосово масло и мед. Нанасяйте сместа в краищата преди къпане, докато още косата е суха. После измивайте добре с шампоан.