Кеворк Кеворкян на 77

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10169105 www.24chasa.bg
Портрет на Кеворк Кеворкян, нарисуван от Дора Бонева през 2013 г. СНИМКА: Личен архив

Как се променя Кеворк Кеворкян през годините? Два негови портрета - скулптура, на която е изобразен с трънен венец, и живопис, илюстрират по своеобразен начин помъдряването му.

“С този бюст сякаш съм умрял, а после в портрета съм се съживил отново”, казва с типичното си чувство за самоирония легендата на българската журналистика. Скулптурата, направена през 1988-1989 г., е от Трифон Неделчев, на когото не му позволяват да я представи в изложба заради трънения венец. Нарисуваният му портрет (2013) е от голямата художничка Дора Бонева, съпруга на Любомир Левчев - един от най-близките приятели на Кеворкян.

Днес легендата на българската журналистика навършва 77 години. И всеки, който го познава, знае, че е богат човек - не с имане и пари, а на спомени и на ценни подаръци, в които винаги има и скрит смисъл.

Така преди време получава от Валентин Караманчев сборника “Изминат път” на Данаил Крапчев с предговор на Йордан Бадев, издание от 40-те години на миналия век. След Девети - забранен автор, забранена книга, трябва да бъдат забравени. Крапчев е убит на 10 септември.

Този екземпляр е открит след време в тайно чекмедже на импозантния шкаф, който от години краси кабинета на директора на Партиздат. Шкафът винаги привличал вниманието на посетителите, а на по-доверените от тях било обяснявано, че е конфискуван след 9 септември от кабинета на Крапчев. Години по-късно откриват и книгата, която Караманчев изпраща на Кеворкян.

Наистина рядък подарък за журналиста, наричан от Тодор Коруев “съвременния Крапчев”.

Честито!