Английски кмет пази българско знаме в дома си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10173377 www.24chasa.bg
Кметът на английския град Ковънтри Джон Никълъс (вторият от ляво) се снима за спомен с организаторите на фестивала. СНИМКА: ПАВЛИНА ТРИФОНОВА

Кметът на английския град Ковънтри Джон Никълъс разкри, че пази българско знаме в дома си. То му било подарено от нашенец, който танцува български народни танци.

“Вие сте доказали, че сте много сърдечни и щедри хора и съм възхитен, че хиляди от вас живеят в Ковънтри”, каза Никълъс. Той бе сред десетките, които посетиха фестивала “Открий България”. Събитието се проведе през уикенда в града, който е тазгодишната столица на британската култура.

Кметът и съпругата му останаха близо час на фестивала, като през цялото време разговаряха с българи. Местеха се от маса на маса при тях, за да могат да чуят повече истории. Обиколиха всички щандове и с интерес разглеждаха както традиционните ни носии, така и творби на съвременни наши художници. Освен питка за посрещане семейство Никълъс хапна и кебапчета с лютеница.

На фестивала имаше и чужденци, които са били у нас и носят много мили спомени от страната ни. Сред тях беше Доменик Джаксън от Гана, който учил в София от 1989 до 1998 г. Той разказа, че България му липсва и често влиза през различни онлайн камери, за да вижда на живо какво се случва в нея. Особено е впечатлен от промяната в “Студентски град”, където е живял. Макар да е женен за българка, той признава, че от години не са пътували до страната ни. Планирали ваканция преди две години, но пандемията провалила намеренията им.

В същото положение са и много англичани, които вече втора година не могат да стигнат до родното Черноморие заради коронавируса. Фестивалът обаче им даде възможност да се докоснат до нашата страна чрез изкуство, традиции и вкусна храна.