Велислав Минеков: 64,6 процента от артистите и персонала на трупите са имунизирани

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10179530 www.24chasa.bg
Проф. Велислав Минеков - служебен министър на културата СНИМКА: Архив

эС 16,7 милиона лева е увеличен бюджетът на Министерството на културата след многобройни разговори на служебния министър на културата проф. Владислав Минеков с парламентарно представените партии и с Министерството на финансиите, но това средства само заради пандемията, стана ясно на пресконференция му.

Минеков отрече с него да са водени разговори за повторно заемане на този пост в новия кабинет.

Като успех на своето управление той отчита сигнала за парите, дадени за Ларгото, и за сумите, похарчени за Националната галерия "Квадрат 500".

Трябва да се изясни и кой е дал два милиона за ремонта на паметника на Цар Освободител, е една от неговите мисии като министър.

Центърът за съвременно изкуство (САМСИ), при строежа на който според Минеков има пропуски, ще бъде довършен. Успех за него е, че много медии и сайтове са обявили своите собственици, но и има и доста, които не са го направили.

"Трябва театрална реформа, коята да  инвестира в творци и качествени продукти", убеден е Минеков, който залага на такава промяна в сценичните изкуства. (Идеята боксува от години, защото няма критерии, Чайковски или Азис, кой ще напълни салона... - б.а.)

Според него фактът, че сме пак остава 50% запълняемост на салоните (а не 30%) е добра новина.

"Дано бюджетът за култура да расте с 0,2 годишно, а заветното число е 1,6, но пак сме далеч от бюджетите на наши съседи" надява се той.

Големите му опасения са за работата на българските културни центрове в чужбина. Заради нарушения в процедурите и заради пандемията може да се ограничи дейността им.

Служебният министър на културата се притеснява и за много археологически обекти, за тяпната реставрация и както за факта кой и как е пратил застраховките за изложбите на атрефактите на Васил Божков в чужбина.