Нова инициатива на БТА и "Музикаутор" създава авторски химни за училища

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10184686 www.24chasa.bg
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев СНИМКА: Велислав Николов

Пет училища в София ще имат свой собствен химн благодарение на съвместна инициатива на "Музикаутор", Българската телеграфна агенция и Националното музикално училище "Любомир Пипков". Целта на кампанията "Светилник" бе обявена от директорите на трите институции на пресконференция, която се проведе в първия учебен ден.

"Музикаутор" ще отпусне 25 000 лева от своя културен фонд, с които ще бъдат създадени петте авторски химна. Оркестърът на НМУ Младежка филхармония "София", заедно със своя диригент маестро Славил Димитров ще изпълни произведенията. След това те ще бъдат записани в студиото на музикалното училище. А създадените химни ще бъдат представени на концерт в края на тази учебна година. БТА ще осъществи и заснемането на клипове към тях.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев отвори кампанията към всички български училища, които имат възможност и могат да представят свой химн. Очакват се предложения за химни от цялата страна, като те трябва да са написани специално за учебното заведение. Може да се включи всяко училище, учител или ученик.  Подробности с условията за участие ще бъдат публикувани на 1 октомври на интернет страниците на БТА и на "Музикаутор".