Любовта на Вазов към Народния театър запечатана в изложба летопис

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10184918 www.24chasa.bg

Всеизвестен факт е, че Иван Вазов всекидневно наблюдава от прозореца на своя кабинет строежа на българския национален театър и не просто се вълнува от мащабите на този градеж, но става и първооснователят на националния репертоар в театъра. Това разказва драматургът на Народния театър Мирела Иванова.

Тя заедно с колежката си Светлана Панчева подбира снимки и текстове на Патриарха на българската литература, които са представени в изложбата “Вазов и театърът”. Вернисажът е почит към 100-годишнината от смъртта му. Десетте пана, оформени от художничката Янина Петрова, се намират на ул. “Бенковски”, встрани от конструкцията на “Театър пред театъра” - изнесената сцена, на която се поставят спектакли под открито небе.

“В изложбата е включен летопис на всички представления по Вазови творби, поставени през годините. Специални акценти в снимки, отзиви и документи има върху “Хъшове”, “Към пропаст”, “Борислав”, превърнали се в същински театрални митове. Отделено е място и на вечните Вазови комедии - “Службогонци” и “Двубой”, на драматизациите на “Под игото”, “Чичовци”, “Казаларската царица”, допълва Иванова.

Изложбата може да се види до края на септември.