Валди Тотев пише мемоарите си и чака 55-ия рожден ден на “Щурците”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10188230 www.24chasa.bg
Валди Тотев на концерт СНИМКА: АРХИВ

Музикантът ще издаде и собствен албум по случай 70-ата си годишнина

Лятното турне на супергрупата “Фондацията” приключва, но големите рок имена ще се завърнат на сцената отново догодина, когато ще отпразнуват 55-ата годишнина от създаването на “Щурците”. Заради пандемията обаче никой не смее да планира все още как ще отбележи паметното събитие.

Един от тях - Валди Тотев, се надява дотогава повече хора да приемат на сериозно съветите от лекари и специалисти и да не вярват на различни пропаганди. Затова на края на всеки концерт той и колегите му казват на публиката да се ваксинира. “Хубаво би било да направим нещо за рождения ден. Ако не беше смъртта на Пеци Гюзелев, щяхме да сме една от групите в света, съществували най-дълго в непроменен състав. Най-важното в тези 55 години бе да се правят компромиси, както във всяко добро семейство. Не може за толкова много години да няма сблъсъци на характери, особено ако хората са по-изразени личности. Моят съвет към всички по-млади групи е да не си мислят, че като съборят къщичката, ще построят по-хубава след това. Трябва да има търпение и изслушване”, казва музикантът.

За всичките тези 55 години за него Кирил Маричков е изиграл ролята на лидера, който обединява и създава дисциплината. Случвало се преди участие на “Щурците” сцената да не е готова. Тогава Маричков отказвал да излезе с колегите си да пеят, докато всичко не бъде почистено и ако електротехникът, отговарящ за залата, не е там три часа преди концерта. “Той беше ледоразбивачът. Киро казваше: “Колкото късно дойде електротехникът, толкова по-късно ще започнем. Няма ли кърпи, сапуни, изчистени гримьорни и светещи крушки, няма да има концерт.” Просто се прибирахме в хотела и чакахме да се обадят, когато е готово. Ако не се обадят, си тръгвахме”, разказва Валди Тотев.

Тази година музикантът навърши 70 години и сега подготвя свой албум по този повод. Работното заглавие е “Натрупано мълчание” и най-вероятно ще излезе през ноември. А подобно на колегата си Кирил Маричков и Валди Тотев пише своите мемоари. “Изчаквам да излязат мемоарите на Кирчо първо. Шегувам се, че чакам да видя какво е написал, за да напиша точно обратното. Досега съм написал две глави от неговата книга. Скоро поиска и трета, но е много лична и не му я давам. Иска историята, в която щяха да ме арестуват по време на концерт в Слънчев бряг. Един милиционер ме хвана, преди да се кача на сцената, защото не ме разпозна, че съм част от групата”, разказва Тотев.