"168 часа": Как едно 18-годишно момиче с пистолет отиде да гони фашистите от границата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10192055 www.24chasa.bg

Мама и татко бяха против, но аз устоях

Участвахме в освобождаването на политзатворниците

В предишния брой публикувахме статия как 9 септември 1944 г. разделя нацията повече от 76 години. За някои това е преломна точка, когато България скъсва с фашизма и започва на чисто. За други – национална катастрофа, съизмерима с най-големите трагедии в историята.

Този път предлагаме на читателите две огледални истории, две гледни точки към едни и същи събития. За Софи Пинкас 9 септември е най-големият празник, който тя продължава да празнува. За българския професор в Париж Боян Христофоров тази дата е сред най-мрачните в новата ни история, която принуждава семейството му да избяга и да бъде единственият в училището си в Париж, който е осъден на смърт.

Тези разкази още веднъж потвърждават, че никой няма право да съди другия, защото дори да иска, не може да се постави на мястото му - историята винаги се пречупва през личното.

Доц. д-р Софи Пинкас е ветеран от Втората световна война, пряк участник в съпротивителното движение и зам.-председател на Съюза на ветераните. Въпреки че е на 97 години, продължава активно да участва в Международното движение на ветераните.

Законът за защита на нацията и Законът за защита на държавата, които обричат еврейската общност у нас на смърт, преобръщат живота й.

Въпреки страха на родителите си, Софи се записва доброволка и отива на фронта едва навършила 18 години.

След войната тя се отдава на педиатрията, на съпруга си, на децата, на внуците, на популяризирането на антифашистката дейност и на изграждането на един по-мирен свят.

С гордост казва, че въпреки всички грешки, проблеми, войни, тя вече 80 години участва в антифашисткия период на България.

- Д-р Пинкас, как се включихте във войната?

- Германците навлязоха в град Кула, най-северозападния град на България. Там започват арести, ограбване на складове. Във Видин съобщиха, че Кула е превзета и че ще се събират доброволци, които да отидат да спасяват града и да изгонят германците.

Тогава аз и моята приятелка казахме, че искаме да участваме в доброволческия отряд. Някои от нашите другари от Видин опонираха, че

това не е

работа за жени,

още по-малко за момичета. Въпреки това ние се включихме в отряда от село Арчар, Видинско.

Заедно с тях се качихме в камион с Трети бдински полк и с партизаните на нашия отряд следобед отпътувахме по шосето от Видин за Кулата. Трябваше да организираме съпротивата срещу германците. През нощта чухме, че ни спират на шосето преди Кула. Искаха да изчакаме до сутринта и ни разпръснаха. Чухме стрелби. Сутринта първата битка бе започнала, едно от момчетата, наскоро излязло от затвора, бе ранено в главата – то почина след първото сражение с германците. Успяхме да ги изгоним до Връшка чука до границата със Сърбия след 4 дни. Там започнахме да се окопаваме.

С какво оръжие е била, четете - ТУК!