Доброволци чакат на опашка от май, за да се включат в проекта на Кристо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10196113 www.24chasa.bg
95-има работници спускат плата от върха на Триумфалната арка. СНИМКА: РОЙТЕРС

Триумфалната арка в Париж, опакована по идея на българина Христо Явашев-Кристо  и съпругата му Жан Клод ще посреща любители на изкуството и през следващите две седмици. Зад невиждания до момента проект стоят и стотици доброволци, които насочват и информират туристите.

Всички, които посрещат публиката, са подали кандидатурите си още през месец май във фондацията на Кристо и Жан-Клод. Последвали са две селекции, избраните изполват годишната си отпуска за тези две незабравими работни седмици в Париж. Задължително условие е служителите, които посрещат гостите на Триумфалната арка да владеят няколко западни езика. Сред тях има и няколко българи.

От 6:30 сутринта всеки служител е на пост, а в 10:30 първите посетители вече могат да се докоснат до опакованата арка. 

"Уредник съм в Националната галерия и попаднах тук, защото това е последният проект на Кристо и Жан-Клод, а ги обичам от дете", сподели пред БТВ Яна.

Този предпоследен проект на покойния Кристо е много вероятно да се окаже и последен. Не е сигурно дали последният "Мастаба" в Абу Даби ще получи разрешение.

Стотици каталози на Кристо се разпродават изключително бързо на площада около Триумфалната арка. Фондацията на артиста и съпругата му не взима нито цент от продажбите. 

Около милион души ще получат парче от плата, с който е опакован монумента. Останалите 25 хил. кв. м. плат ще бъдат рециклирани.