В памет на Иван Вазов Мариус Донкин засажда чинар в столично училище

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10198552 www.24chasa.bg

“Делото на Вазов, всичко, което той е написал и изрекъл, всяка негова дума е втъкана в гените ни. Най-свидните ни майка, родина, природа, дух, съзнание, свобода - всичко това е Вазов. И именно децата са тези, на които трябва да предадем този дух, за да го пазят и да го предадат на тези след тях. Ето защо решихме да засадим дърво в памет на Вазов именно в училище, защото дърветата са връзката ни с историята, те са символ на живота, на обединението, на корените, на всичко, което сме били, сме и ще бъдем”, казва директорът на Народния театър Мариус Донкин.

Той заедно с актьорите Гергана Змийчарова и Иван Юруков ще присъстват на засаждането на вековен чинар в двора на 5-о ОУ “Иван Вазов” утре, 21 септември, от 11 ч.

Събитието е в чест на 171-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на патриарха на българската литература, който е и патрон на училището.

Народният театър, както и децата от 1-и, 4-и и 7-и клас ще поемат грижите за дървото. Планира се на 1 ноември, когато се празнува Денят на будителите, да бъде поставена и паметна табела е двора на училището.