Бел Хинова, била в ревю на “Диор”, с нощно дефиле пред опакованата Триумфална арка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10198558 www.24chasa.bg
Опакованата по проект на Кристо Триумфална арка в Париж. СНИМКА: РОЙТЕРС

Мария Капон показва отблизо как изглеждат сребристосиният плат и въжетата върху монумента

Нощ в Париж, но не пред Айфеловата кула, а пред Триумфалната арка, опакована в 2500 кв. метра сребристосин плат по проект на българина Христо Явашев - Кристо и съпругата му Жан-Клод. Може би това ще е един от най-ярките спомени на модела Белослава Хинова, участвала в ревюта на “Диор”, “Долче и Габана”, “Армани” и “Шанел”, от столицата на Франция.

Тя направи импровизирано нощно дефиле пред опакованата Триумфална арка. “Просто се забавлявахме”, казва Хинова, която цени високо творчеството на Кристо. Тя е в Париж от известно време заради работни ангажименти. “Ще остана до края на октомври може би”, казва моделът.

Много българи е имало в неделя пред монумента. “Триумфалната арка бе отворена през цялото време, докато правиха цялата конструкция. Реално процесът можеше да се наблюдава, но аз, честно казано, нямах време да отида и да го видя. В неделя обаче почти цяла нощ бях там”, разказа Хинова.

Да види реализиран проекта на Кристо до Париж летя и бившата депутатка Мария Капон. Тя засне няколко кадъра на Триумфалната арка и показа отблизо как изглеждат сребристосиният плат и червените въжета, с които е пристегнат. “Свободата да мечтаем!”, написа Капон към снимките, които публикува във фейсбук профила си.

Идеята на Христо Явашев за опаковането на Триумфалната арка се ражда още през 1961 г. Кристо почина година преди да види как мечтата му се превръща в реалност.