Учени: Филмите на ужасите помагат срещу тревожно разстройство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10221026 www.24chasa.bg
Гледането на филми на ужасите може да помогне на хора с тревожно разстройство.

Американски психолози от Чикагския университет са установили, че гледането на филми на ужасите може да помогне на хора с тревожно разстройство - състояние на постоянна тревожност, което продължава месеци и дори години, предава БТА.

Подобен подход за подобряване на емоционалното състояние се обяснява с факта, че когато е в очакване на нещо плашещо, човек инстинктивно се опитва да избяга от източника на дискомфорт. Когато опасността изчезне, настъпва отпускаща реакция и организмът се връща към нормалното си състояние, пише на сайта на учебното заведение.

Особеността при хората с тревожно разстройство е, че възприемат всекидневни събития като заплаха. Поради това те не могат да се успокоят и да постигнат хармония. Филмите на ужасите предоставят отлична възможност за изработване на описания механизъм в безопасна среда.

Гледането на филми на ужасите освен това помага да се тренира психиката. Благодарение на тях човек разбира, че причините за безпокойството често са измислени - точно като чудовищата на екрана