6-годишен, Ангел Заберски получава оценка при всеки урок на пианото

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10237034 www.24chasa.bg
Ангел Заберски разказва за първите си стъпки в музиката. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Едва 6-годишен, Ангел Заберски започва да свири на пиано при Райна Ненова. Тя първа поставя ръцете му върху музикалния инструмент и след всеки урок му пише оценки. Ненова успява да подходи правилно към едно малко дете, което по това време мисли основно за игрите навън, и да направи интересна срещата му с пианото.

Родителите му също изиграват важна роля в изграждането на Заберски като музикант. Те са постоянно до него и заедно се упражняват.

В пубертета Ангел Заберски не е бил много привлечен от свиренето. Интересували го други неща – да не се прибира вкъщи, да гони момичета - нормални неща, които трябва да преживее едно момче на 16-17 години. В един момент Заберски–баща го хваща натясно и му поставя условие - или ще продължи да свири, или ще стане някъде общ работник.

На 6 октомври в зала 6 на НДК заедно със Стоян Янкулов-Стунджи и Борис Таслев Заберски ще представи третия си албум от поредицата Like Jazz. Сред музикалните изкушения, които ще чуе и публиката на концерта, са ноктюрно на Шопен, както и неговият валс, известните “Хуморески” на Дворжак, арията на тореадора от операта “Кармен” на Бизе.

 Повече за албума, първата си среща с Хилда Казасян и защо решава да остане да живее в България, Ангел Заберски разказва в подкаста “24 часа от живота” днес в сайта ни и във всичките ни подкаст платформи.