Леглата от картон са евтини, модни и стават за секс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10243258 www.24chasa.bg
Фирми предлагат вече спално обзавеждане изцяло от картон.

След Олимпиадата в Токио те са новата тенденция в интериорния дизайн

Организаторите на олмпиадата в Япония това лято положиха много усилия, за да я направят възможно най-екологична, но едно от тях се видя особено скандално на някои от чуждите състезатели, а именно това да спят на картонени легла. Едни заподозряха домакините, че по този начин се опитват да откажат спортистите да правят секс в олимпийското селище, за да намалят риска от заразяване с коронавирус. Други ги обвиниха в прекалено спартански условия, които може да са типични за японците, но не и за останалия свят.

Картонените легла за участниците в олимпиадата в Токио предизвикаха много шум. Израелски спортисти дори скачаха върху тях, за да ги тестват колко са здрави.
Картонените легла за участниците в олимпиадата в Токио предизвикаха много шум. Израелски спортисти дори скачаха върху тях, за да ги тестват колко са здрави.

Социалните мрежи буквално се нажежиха, след като редица олимпийци пуснаха клипове как тестват леглата си в Токио. Ирландският гимнастик Рис Макленахан показа едни от най-добрите си подскоци върху своето, за да провери дали наистина е здраво. Израелският национален отбор по бейзбол пък трябваше да обедини усилията си в своя тест. Той показа в TikTok клип как леглото започва да се чупи чак когато върху него се качат деветима спортисти. Видеото беше гледано милиони пъти и шеговито коментирано като доказателство, че митът как картонът не издържа на бурен секс е завинаги развенчан.

Картонените легла за участниците в олимпиадата в Токио
Картонените легла за участниците в олимпиадата в Токио СНИМКА: РОЙТЕРС

Няколко месеца по-късно обаче се оказва, че японските олимпийски легла са оставили толкова силен отпечатък, че вече се говори за картонените мебели като за нова тенденция в интериорния дизайн. Те са особено популярни сред по-младите хора, които искат да живеят мобилно и природосъобразно, казва експертът по обзавеждане на дома Габриела Кайзер. Разглобяват се лесно и без инструменти, не са необходими и винтове. Леки са и могат да се променят и използват отново и отново. През последните години редица фирми, които ги произвеждат, са инвестирали доста в технологии, за да ги направят по-устойчиви на вода и издръжливи на тежест. Леглата от картон могат да понесат средно 150-200 килограма. При добро съхранение имат живот между 6 и 10 г.

Разбира се, зависи и от това как ги използвате и дали например имате домашен любимец, който обича да гризе мебелите, признава Урсула Гайсман, която ръководи организация за производство на картони в Германия. По думите ѝ екологичните материали стават все по-желани за обзавеждане, а и са по-евтини от плоскостите от пресовани дървесни частици, които масово се използват. Голям плюс е, че в края на живота си те се класифицират като отпадъчна хартия и лесно се рециклират. Така притежателите им си спестяват затрудненията с изхвърлянето на стари легла или шкафове, което по принцип не е разрешено в кофите за боклук, ако са от дърво, метал или пластмаса.

Друга причина за новата модна тенденция е пандемията. Доста хора, оставайки дълго затворени, започнаха да се изкушават да променят интериора в дома си с подръчни средства. Някои превърнаха здравите кашони от пералня или хладилник в чудесни къщички за малките си деца. Други бяха по-изобретателни и ги използваха за създаването на нов скрин.

Ако решите също да опитате да измайсторите нещо от картон, ще ви трябват съвсем малко допълнителни неща - .лепило и остър нож, лепяща се лента, ролетка, линия или права дъска, с която да разкроявате частите за вашата мебел. Обикновено се използват за покритие тапети, мебелен филм и тъкани.

В интернет вече има достатъчно идеи за мебели от картон и практични уроци как да ги направите. Най-важният от тях е, че трябва да залепвате няколко слоя картон и да ги пресовате добре, за да станат нещата здрави и стабилни. Ако нямате преса, използвайте дебели книги и други тежки предмети с равна повърхност. Старайте се да има колкото се може повече напречни части, тъй като те правят шкафовете и масите по-стабилни. След като сте готови с конструкцията им, направете допълнително укрепване със залепващи се ленти или лак.

Най-подходящи за мебели се оказват кашоните от плодове и вино не само защото са здрави, но и защото обикновено са един и същ размер. Така че лесно могат да бъдат превърнати в етажерка, маса или дори детско легло. По тази причина са предпочитани за съвместна работа с деца. А това се оказва много вдъхновяващо и важно. Насърчава тяхната креативност и ги подготвя за бъдещия им живот, който се очертава да бъде обърнат повече към опазването на околната среда и използването на лесни за рециклиране предмети и дрехи.