Световна премиера на “Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10247237 www.24chasa.bg
Хореографът Василий Медведев, примабалерината Силвия Томова и композиторът Стефан Димитров (от ляво на дясно)

Бях развълнуван, признавам, че ми потекоха сълзи, каза на една от репетициите композиторът

Балетът на Старозагорската опера бе избран за световната премиера на танцовата мистерия “Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров. Спектакълът е на 16 октомври от 19 часа на сцената в зала 1 на НДК. За първи път от десетилетия ще бъде представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор.

“Сънят на Пилат” обещава да се превърне в знаково събитие за културния живот на България. Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков “Майсторът и Маргарита”, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров не се опира на текста. Вместо това умело улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа.

Заглавията на трите действия - Aeternitas (Вечност), Lux Aeterna (Вечна светлина) и Misericordia Pro Nobis (Милост за нас), приканват към асоциации с други литературни класики.

Този проект е едновременно авангарден и достъпен. Стефан Димитров е писал творбата си в продължение на 4 г., а е обмислял създаването над 20 години.

Голямата стъпка напред на проекта бе отбелязана с включването на световноизвестния балетен танцьор и хореограф Василий Медведев и неговият асистент Станислав Фечо. За поставянето на “Сънят на Пилат” двамата пристигнаха от Прага в София, запознаха се със Стефан Димитров и се влюбиха в музиката му.

Спектакълът се реализира от Старозагорската опера с участието на цялата многонационална балетна трупа. Постиженията под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от критиката. След премиерата в НДК постановката ще бъде включена в програмата на Фестивала на оперното и балетното изкуство 2021 и ще влезе в репертоара на Държавната опера в Стара Загора.

“Бях толкова развълнуван, че си признавам, потекоха ми сълзи. Мисля си, че смисълът на този проект е да се създаде нов балет в България. Последният голям балет - "Козият рог", е писан преди повече от 40 години от Красимир Кюркчийски и оттогава в този жанр няма нищо ново”, коментира композиторът Стефан Димитров.