За трети път Международно биенале на стъклото в София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10254187 www.24chasa.bg
Ейк РАУДМЕК, Тайланд "Несигурността 2"

Националната галерия представя Международно биенале на стъклото - 2021 (6 октомври – 7 ноември). Събитието е под патронажа на 
президента на Република България Румен Радев. Биеналето е наредено в 
"Квадрат 500", пред атриума и в панорамната зала на 6 етаж
(пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ №1).

Третото издание на Международното биенале на стъклото разширява обхвата си и представя 158 автори от 41 страни в експозиционни пространства на Квадрат 500 и Нов български университет. Съорганизатор е Националната галерия.

На традиционния вече форум, с извоювано място на международната арт сцена, рамо до рамо застават професори и студенти, именити художници и дебютанти, селектирани автори и специални гости. Магичната стъклена маса обединява в експозицията в Квадрат 500 географски проекции, национално и етносно разнообразие, индивидуални емоции и универсални послания.

Ивана МАШИТОВА, Чехия
Ивана МАШИТОВА, Чехия "Ангелски крила", 2018 СНИМКА: Архив на галерията

Жанровото многообразие и широкият технологичен диапазон от майсторското владеене на традиционни техники и класически способи, през богатството на експериментални практики и използването на нови материали и медии, ще предизвика публиката да съпреживее пълната гама от емоции, философски и социални аспекти на съвременното изкуство.

Пало МАХО и Яна ХОЙСТРИЧОВА, Словакия
Пало МАХО и Яна ХОЙСТРИЧОВА, Словакия "Между пространствата", 2021

Събитието се осъществява с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България, Министерството на външните работи на Чешката република, посолствата на Нидерландия, Руската федерация и Чешката република в България, културните институти на Италия и Унгария в София, Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ, фондациите „Тианадера“, Next Generation Bulgaria и "Американска фондация за България", Bohemia Machine s.r.o. (Bomma) и Lounjee.

Антоан ПИЕРИНИ, Франция
Антоан ПИЕРИНИ, Франция "Целта на пътуването"/от серията “Съвременни следи”, 2020

Изложбата е отворена за посещение от 6 октомври, от 10 до 18 часа.