Мислят ги за бракониери, излизат бобри

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10271522 www.24chasa.bg
Нощна снимка на бобър, който грие дърво. Направена е с фотокапан. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ НА Д-Р НИКОЛАЙ КОДЖАБАШЕВ

Изчезналият преди 3 века бозайник отново по нашите земи

Необичайно повалени дървета в поречието на река Русенски Лом доведоха до грандиозно научно откритие. В България има бобри - вид, смятан за изчезнал преди 2-3 века по нашите земи. Това е вероятно най-голямото откритие в областта на зоологията у нас изобщо. Навсякъде по света намирането на нов вид или смятан за изчезнал бозайник е научна сензация. Откритието е лична заслуга на д-р Николай Коджабашев от Лесотехническия университет, който направи и публикация в Acta Zoologica, най-реномираното световно издание за зоология, макар тясната му специалност да е ентомогия (науката за насекомите).

Историята е следната - през 2020-а лесничейка прави оглед на територията си в поречието на Русенски Лом и установява липса на големи дървета, които предния ден е забелязала. Решава, че има бракониерска сеч, взема подкрепление и тръгват да ги изловят, защото подозират, че са местни скитници с брадви. Когато стигат до мястото на високите дървета, виждат, че трупите са там, но са необичайно конично отсечени - като прегризани. Веднага докладва случая в Лесотехническия университет, където д-р Коджабашев е категоричен - това е бобър. След това учените поставят фотокапани и редкият бозайник е заснет.

Смята се, че бобрите са изчезнали от нашите земи, а и изобщо от Южна Европа в началото на XVIII век. Европейците ги ловуват заради маслото от заданалната им жлеза - ценна суровина за парфюмерийната промишленост, и кожите им. Смята се, че по нашите земи са били избити за храна. По онова време няма научни публикации, а и изобщо публикации, така че точното време на изчезването им е хипотеза.

За появата им сега в България има две хипотези, казва д-р Коджабашев. Или това са потомци на заселени изкуствено по река Олт в Карпатите шведски бобри, или е ендемичен български вид, който досега не е докладван. “Първоначално мислех, че по-вероятна е първата хипотеза, но междувременно получавам още сигнали от различни места и сега проверявам дали това не е ендемично животно”, казва д-р Коджабашев.