Стефан Димитров: “Сънят на Пилат” ще се играе само веднъж в София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10283065 www.24chasa.bg
Стефан Димитров по време на репетиция на балета СНИМКА: АРХИВ НА СТАРОЗАГОРСКАТА ОПЕРА

Балетът “Сънят на Пилат” ще се играе само веднъж в София, защото е изключително мащабен проект и изисква много усилия.

Това обяви композиторът Стефан Димитров за световната премиера на т.нар. танцова мистерия, която е на 16 октомври в зала 1 на НДК, разбира се, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Жалко би било, ако спектакълът на балета на Старозагорската опера ще бъде един-единствен.

Защото много неща в него са забележителни и вероятно никога повече няма да се случат.

Сред тях е музиката - за първи път наш съвременен композитор пише балет, вдъхновен от класиката “Майстора и Маргарита” на Михаил Булгаков.

“Страхотна музика е. Има теми, има един валс, има диалог между Майстора и Маргарита. Невероятна музика. Даже се чудя как може Стефан да я измисли”, казва Богдана Карадочева, която е сред първите, чули произведението.

Стефан Димитров пише музиката за “Сънят на Пилат” 5-6 години, въпреки че сам усеща колко е далеч от балетната форма като композитор. “Не ми беше ясна структурата на този тип музикално произведение. Василий Медведев ми отвори очите за балет. Той е огромен корифей, световен”, обяснява композиторът.

За балета Медведев - световноизвестен танцьор и хореограф, е това, което Спилбърг е за киното, твърди Стефан Димитров. Руснакът работи с не по-малко прочутия си асистент Станислав Фечо.

Резултатът е постановка, която най-вероятно ще се превърне в събитие за културния ни живот. Още повече че за първи път от десетилетия ще бъде представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор.

Оригиналната музика на Стефан Димитров не се опира изцяло на текста, а само ползва сюрреалистичната атмосфера от романа, за да го превърне в звуково изживяване.

И първите отзиви на критиката са: “Музиката в “Сънят на Пилат” брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежа, мелодична интерпретация на разноликите идеи за добро и зло, за светлина и мрак”.