Актьорът Уилям Шатнър изживя най-известната си роля

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10284700 www.24chasa.bg
Уилям Шатнър - звездата на "Стар Трек", стана най-възрастният космически турист. СНИМКА: РОЙТЕРС

Уилям Шатнър - звездата на "Стар Трек", стана най-възрастният космически турист

Като един от туристите в суборбиталния полет на компанията "Блу ориджин", актьорът Уилям Шатнър "изследва последната граница", както наричаше космоса в уводните думи към всеки епизод от сериала "Стар Трек", който го направи известен. На 90 години той стана най-възрастният човек, достигнал космоса, съобщава БТА.

Уилям Шатнър, който навърши 90 години през март, се снима във филми от 50-те години на миналия век, първо в Канада, където е роден, а след това в САЩ. Известен става с ролята на капитан Джеймс Кърк - играе я в трите сезона на сериала "Стар Трек" и седем филма от поредицата за приключения в далечния космос. Така името му е синоним на космическите пътешествия.

Преди полета Шатнър каза, че има както ирония, така и симетрия в полета му, защото е играл космически изследовател десетилетия и вече в действителност става такъв. Той обясни, че иска да види и Земята. "Искам да видя какво трябва да направим, за да спасим Земята", увери той. "Искам да видя перспектива, която досега ми е била непозната".

Както може да се очаква за годините му, Уилям Шатнър има някои здравословни проблеми. Той разкри миналата година, че ставите му се подуват и има различни "възрастови болежки".

От 90-те години на миналия век страда и от тинит - шум в ушите, който мисли, че е получил от пиротехнически инцидент на снимките на "Стар Трек", но е развил симптомите по-късно.

Освен актьор, Уилям Шатнър е продуцент, режисьор, писател, сценарист, певец. Играл е на Бродуей. Издал е пет албума. Снимал се е в трийсетина игрални филма и повече от 50 телевизионни продукции. Лауреат е на награди "Златен глобус" и "Еми" за участие в сериала "Адвокатите от Бостън".

Сред филмите, в които е участвал, са "Братя Карамазови", "Нюрнбергският процес", "Заредено оръжие", "Мис Таен Агент", "Има ли пилот в самолета", "Големи топки".

Женил се е четири пъти и има три дъщери от първия си брак, които вече са на повече от 60 години.

Уилям Шатнър още е много активен. След полета той се връща към ролята си на Капитан Кърк, като ще участва в няколко филмови изложения.

Участието на Уилям Шатнър в полета за космически туристи на компанията "Блу ориджин" увеличи интереса към него. Той й помага в конкуренцията в перспективния сектор, в който най-активни са още двама милиардери - Илон Мъск със "Спейс Екс" и "Ричард Брансън с "Върджин галактик". В първия полет на "Блу ориджин" участва друга ветеранка - 82-годишната Уоли Фънк, която цял живот е мечтала да полети в космоса.