Грузинското предложение за "Оскар" е копродукция с България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10285179 www.24chasa.bg
Кадър от грузинско-българската филмова копродукция "Брайтън 4" СНИМКА: Архив на "София филм фест"

"Брайтън 4" на Леван Когуашвили скоро ще може да се види и у нас

Грузинското предложение за "Оскар" - "Брайтън 4" на Леван Когуашвили, е копродукция с България.

Лентата скоро ще може да се види и в киносалоните на България, съобщават копродуцентите от "Арт фест", цитирани от БТА.

Точно преди месец режисьорът Леван Когуашвили, заедно с част от българския екип, представи лично своя филм за първи път пред българската публика. С тази премиера беше открито есенното издание на юбилейния 25-и "София филм фест".

Както писа БТА, "Брайтън 4" бе показан за първи път на международния конкурс на 20-ия фестивал в Трайбека, Ню Йорк. Творбата получи призовете за най-добър международен игрален филм, сценарий и актьор (Леван Тедиашвили). След това бе представен на фестивалите в Карлови Вари, Хайфа, Ванкувър, Рейкявик и Анталия.

Филмът разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Копродукцията е между Грузия, Русия, България, Монако и САЩ, с подкрепата на "Национален филмов център".

Оператор е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд - Федон Папамайкъл, работил с Александър Пейн, Вим Вендерс, Оливър Стоун, Джеймс Манголд, с когото в момента снима поредния "Индиана Джоунс".

Главните роли в "Брайтън 4" са за Леван Тедиашвили (двукратен олимпийски и петкратен световен шампион по свободна борба), Гиорги Табидзе и Надежда Михалкова. Звукорежисьор е Светлозар Георгиев, а художник по костюмите - Ека Бичинашвили.

Изпълнителен продуцент от българска страна е Светла Цоцоркова.