Юлиан Вергов за малко да откаже ролята на Вазов, изглеждала му тежка драма

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10287487 www.24chasa.bg
Юлиан Вергов, преобразен като Вазов, си партнира с Владо Пенев в новата постановка на Народния театър. СНИМКА: НТ “ИВАН ВАЗОВ”

“Не мога Вазов. Аз си го представям с бастунчето, дядо Вазов.”

Това е първата реакция на Юлиан Вергов, когато режисьорката Диана Добрева - негова приятелка още от театралния колеж “Любен Гройс”, го кани за ролята на големия писател. Нещо повече. Дори не му дава да прочете пиесата “Народът на Вазов”. “Не, на първа репетиция ще я прочетеш”, отсича тя.

Отива все пак Вергов на първата репетиция и аха да си тръгне, защото там историкът проф. Иван Илчев - консултант на пиесата, авторът ѝ Александър Секулов и Диана Добрева говорят за Междусъюзническата война, колко е била пагубна за България, колко страдания е преживял народът ни. Неща, които всички знаем, а Вергов си мисли: “Ужас, ужас, ужас, какво ще правя тука? Това е ад, аз не мога. Това е трагедия.”

Но като започват да четат пиесата, още първата сцена го грабва, въпреки че в нея героят му не присъства. “И като стигнахме до страниците с Вазов, а! Аз това много искам да го изиграя веднага!”, разказва Вергов как приема ролята.

Премиерата на “Народът на Вазов” в Народния театър бе на 7 октомври. Отзивите са възторжени, актьорите също.

Впрочем едно от притесненията на Вергов е да не се разсмеят с Владо Пенев, който е в ролята на приятеля на Вазов проф. Иван Шишманов. Не го направили на премиерата, но пък на репетициите колко пъти! “Защото Владо правеше много смешна физиономия. А същевременно и Вазов говори много смешни неща за своите болести”, обяснява Вергов.

Колко тома за писателя е прочел актьорът, защо в момента не играе в тв сериали и на какво учи дъщеря си Алена, която вече е студентка в НАТФИЗ, четете в интервюто му в съботния брой на “24 часа”.