Човешкият мозък - най-фино настроената жива мрежа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10290156 www.24chasa.bg

За великолепното явление в биологията пише Дейвид Игълман

ИК "Сиела" предлага още ценни съвети как да възпитаваме спокойни и уверени деца и пътеводител из лабиринта на живота от Веселина Седларска

Когато си мислим за човешкия мозък, си представяме орган с няколко ясно разграничени области. Този опростен модел обаче пропуска най-интересната част от дейността на мозъка, а именно сложните взаимодействия, които се образуват в микроскопичния космос на черепа ни. 

В новата си книга “Жива мрежа” (ИК “Сиела”), номинирана за наградата “Пулицър” през 2020 г., световноизвестният невробиолог Дейвид Игълман (“Мозъкът. Това си ти”) се заема с подробно изследване на същността на мозъка не в отделните му съставни елементи, а в начина, по който те се преустройват и променят, за да образуват една динамична жива мрежа.   Живата мрежа е това, което ни свързва със света около нас. Тя е саморегулираща се пластична система, но какви са нейните правила? 

Като нейни притежатели ние се впускаме в света и усвояваме всичко - поглъщаме жадно нашите местни езици, култури, моди и политики. А с всеки нов импулс, който мозъкът ни регистрира, нашата същност минимално се променя.  “Жива мрежа” е единствена по рода си книга, която изследва в детайли точно как се случва това. Дейвид Игълман разглежда живото свързване като “най-великолепното явление в биологията”, което позволява съществуването на паметта, интелекта и цивилизациите. 

Той предлага нова теория за значението на сънищата - един от най-големите научни въпроси без отговор, и задава още много любопитни въпроси. Възможно ли е човек да съществува с половин мозък? Какво става, ако човек загуби ръката си или оглушее? Защо Айнщайн е станал Айнщайн? Как успява мозъкът да асимилира света - затворен в тишина и тъмнина? В тази книга ще откриете смайващи медицински случаи, заболявания и научни казуси, описани увлекателно и достъпно за всеки читател, който иска да опознае сложния механизъм на съзнанието ни. 

Д-р Дейвид Игълман е невробиолог и автор на бестселъри. Той преподава мозъчна пластичност в Станфордския университет и е създател и водещ на номинираната за награда “Еми” телевизионна поредица “Мозъкът”. Игълман е и изпълнителен директор на Neosensory – компания, която създава следващото поколение хардуер за неврология.

Още предложения от ИК "Сиела"

18 ценни съвета как да възпитаме

спокойни и уверени деца

Важните уроци, които да предадем на децата си и кои са те ще научите от новото издание на знаковия труд “Всяко дете е герой” (ИК “Сиела”). Книгата на изтъкнатия детски педагог и семеен консултант е не просто ръководство с възпитателни практики, а верен спътник по пътя на родителството. Посветени на идеята да развият пълния потенциал на децата си, често родителите забелязват предимно пораженията - критикуват, наказват, изискват все повече и повече, като пропускат да виждат детските малки стъпки напред. Кои са уроците, на които трябва да се научат самите те, и как да ги предадат на своите деца?

Базирайки изследването си на интервюта с около 500 семейства, Стела Даскалова успява да даде отговор на тези въпроси в 18 ценни съвета, проследяващи пътя на всяко дете от момента на неговото раждане до тийнейджърска възраст.

Усещането за сигурност в най-ранна детска възраст е тясно свързано с умението да поддържаме здравословни и зрели взаимоотношения. С примери от собствената си практика авторката илюстрира как изграждането на вътрешния свят на човека започва именно в детството, когато родителите полагат основите на бъдещото ни самочувствие. От това зависи дали и как ще обичаме и какви ще бъдат страховете ни.

Засягайки наболели теми като отношенията на децата с технологиите, култа към оценките в училищна възраст, детската ревност, междуличностните конфликти в първите години, развода като преломно събитие във възпитанието на детето, изданието дава отговори на някои от най-честите въпроси, пред които се изправят родителите по пътя си.

С опита си като детски педагог и консултант Стела Даскалова предлага разумни и постижими практики, с чиято помощ да възпитаме и отгледаме спокойни, уверени и хармонични личности.

Защото у всяко дете живее герой, но за да се прояви, е нужно да го виждаме, да го подкрепяме, да му дадем свобода да се развива. Когато детето си повярва, може да надскочи и най-смелите си мечти. 

“Всяко дете е герой”  е не просто книга, тя е истински житейски приятел. Приятел, който ни хваща за ръка и ни води по пътя на родителството, разкривайки ни най-хубавата му страна. Учейки ни да се отърсим от страхове и предразсъдъци, да се отървем от остарели догми и клишета и да се вслушаме в собственото си сърце.

На пазара може да откриете нови издания и на другите две книги на Стела Даскалова – “Какво се случва с любовта” и “Всичко започва от детството”.

Стела Даскалова е дългогодишен лектор в “Училище за родители”. Автор и продуцент е на два документални филма с интервюта с деца, в които те разказват за свои отношения с родителите, за училището, приятелите си, мечтите си и любовта. Тя е и един от създателите на сдружение  “Успешни в България”.

Калейдоскоп от съдби,

животи и светове

Журналистът и писател Веселина Седларска ще зарадва читателите си с нов сборник с разкази. “Гладни сърца” (ИК “Сиела”) е пътеводител из лабиринта на живота. Страници, населени с истински истории, случили се с реални хора, търсещи смисъл, топлина и завършеност.

Малък сборник, населен с човешки истории, които изкривяват времето и пространството и ги превръщат в нещо друго - не във физични, а в човешки величини.

Седмична класация на издателството