Мъж ще ръководи балета на Софийската опера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10296399 www.24chasa.bg
Александър Александров

Мъж ще ръководи балета на Софийската опера за първи път от над 20 години насам, научи “24 часа”.

Досегашният главен художествен ръководител на балета Сара-Нора Кръстева е напуснала по собствено желание в началото на сезона и на нейното място е назначен премиер-солистът Александър Александров.

Преди повече от 20 години трупата се ръководеше от Ясен Вълчанов, който в момента е репетитор в балета на Софийската опера. В трупата има и доста други персонални промени, а предстоят и още, като не всички са обявени на колектива. Самата Сара-Нора Кръстева каза пред "24 часа", че ръководи вече 13 години трупата и засега иска да си почине от напрежението. 

Александров е носител на сребърен медал от Варненския балетен конкурс през 2002 г. и е играл в редица световни трупи - в Boston Ballet, в Младия френски балет и др. 

Александров е все още активен артист и играе в “Петрушка”, “Кармина Бурана”, “Баядерка”, “Лебедово езеро” и други спектакли. Заради пандемията и ограниченията програмата все още не може да се състави за целия сезон и се обявява месец по месец. Първият балетен спектакъл, откакто Александров заема поста, например ще е в петък - “Жизел”, с премиер солистите Марта Петкова и Цецо Иванов в главните роли. Друг премиер солист - Никола Хаджитанев, ще играе за първи път ролята на лесничея Ханс.