Радио Стара Загора отбелязва своите 85 години с филм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10297960 www.24chasa.bg
Ролята на разказвача във филма е поверена на актьора Димитър Митев /мъжът в бяло/. СНИМКА: Архив

"Истории за радиото" се нарича филмът, с който най-старото извънстолично радио - Радио Стара Загора, отбелязва 85 от създаването си. Премиерата на филма е утре, вторник, 19 октомври, от 18 часа в залата на Културен център "Стара Загора".
Филмът събира документалните свидетелства за развитието на медията и историите на хората, работили там. Зрителите ще се запознаят с първите опити за излъчване на Радио в Стара Загора, говорителите зад микрофон, журналистите и техниците, свързали живота си с ефира.
Сценарият на лентата е дело на Здравко Георгиев - директор на Радио Стара Загора, режисьор е журналистът Анна Турлакова, оператор и монтаж - инж. Емил Енчев. Ролята на разказвача е поверена на актьора от Драматичен театър "Гео Милев" Димитър Митев.
Филмът е създаден с подкрепата на община Стара Загора
Входът за премиерата е свободен, при спазване на всички противоепидемични мерки и до запълване на капацитета на залата.
Филмът припомня, че първото предаване на Радио Стара Загора е стартирало на 21 май 1936 година.
Днес то разполага с най-съвременна техника. Над 30 предавания и музикални линии предлагат актуална и забавна информация, новини и много съвременна музика.
Във фондовете на радиото, съдържащи над 100 000 музикални заглавия, се съхраняват и незабравимите гласове и изпълнения на Иван Хаджихристов, Мара Шопова, Петкана Захариева, Иван Шибилев, Делка Балева, Стайка Гьокова, Минчо Недялков и много други.