Японската принцеса Мако с нетрадиционна предбрачна молитва към предците си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10303073 www.24chasa.bg
Принцеса Мако

Дни преди да сключи брак японската принцеса Мако отправи молитва към предците си като член на императорската фамилия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Тя се омъжва на 26 октомври за избраника си Кей Комуро (30 г.), който няма благородническо потекло. По японския закон след брака с мъж без аристократичен произход, принцесата ще загуби титлата си и ще стане обикновена гражданка.

В разрез с традициите Мако, която е на 29 г., отправи молитвите си към предците си в двора на дворцовия храм, а не вътре в светилището в традиционно облекло.

В петък младоженката трябва да се срещне с императора и чичо й Нарухито и съпругата му Масако. В началото на другата седмица ще бъде и при дядо си и баба си - оттеглилият се от престола Акихито и съпругата му Мичико.

Годежът на принцеса Мако и Кей Комуро бе оповестен още през септември 2017 г. В началото двамата се радваха на  симпатиите от обществеността, но после идилията бе помрачена от появили се публикации в таблоиди за финансови спорове в семейството на Комуро.

Сватбата им трябваше да се състои миналата година, но беше отложена заради финансовите проблеми на фамилията на младоженеца.

Женитбата на 26 октомври няма да бъде придружена от традиционната дворцова церемония, която обикновено се провежда по случай бракосъчетание на член на императорската фамилия.

Принцеса Мако  възнамерява и да откаже от еднократното плащане в размер на 1 милион долара, което й се полага във връзка с напускането на императорското семейство. Младото семейство планира да живее в САЩ, където Комуро завърши право.

Мако е най-голямата дъщеря на принц Акишино, който на 8 ноември миналата година беше провъзгласен официално за наследник на японския престол.  Японският престол се наследява само по мъжка линия.