В Музея на розата в Казанлък се открива изложбата "Магията на керамиката"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10304529 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

"Магията на керамиката" е мотото на юбилейна изложба, която днес от 17,30 ч се открива в залата на Музея на розата в Казанлък.

Куратори са д-р Милена Балчева и д-р Пламен В. Петров, директор на Градската художествена галерия. Според тях изложбата поставя акцент върху художествена проява, която през последните години е маргинализирана въпреки нейните дълбоки корени в националната традиция, предава БТА.

В експозицията са представени предмети, дело на преподаватели и възпитаници на Ателието по керамика - днешна катедра "Керамика" в Националната художествена академия (НХА) в периода от 1904 г. до края на 40-те години на миналия век.

Произведенията са част от една от най-старите колекции в музейната сбирка на висшето учебно заведение - колекция "Керамика". Включените в изложбата предмети представят в технологично отношение разнообразни декоративни техники - подглазурна и надглазурна декорация върху порцелан и фаянс, глазурна и майоликова декорация на местни червени и светлоизпичащи се локални глини и фино каменинови глини, отразяващи художествените възгледи на основателите и първи преподаватели в специалността - професорите Стефан Димитров и Стоян Райнов.

Със своите безспорни художествени качества тези ранни произведения се оказват ключов фактор в развитието на художествената керамика в страната не само през първата половина на ХХ в., а и през следващите няколко десетилетия.

Изложбата се представя в Казанлък не само защото показаните в нея керамични разработки се свързват ярко с декоративните пластически търсения на художници като Иван Милев, Иван Пенков и Дечко Узунов, а и защото тъкмо тук през 70-те години на миналия век се връчва Националната награда за приложни изкуства на името на Иван Милев, припомнят от пресцентъра на общината.

"Магията на керамиката" е част от програмата на НХА за отбелязването на нейната 125-годишнина. На 16 януари 1896 г. Осмото обикновено Народно събрание гласува законопроект за откриване на държавно рисувално училище и приема да утвърди Закон за Държавното рисувално училище в София.

Месец по-късно княз Фердинанд I утвърждава основаването на новата образователна институция. На 16 октомври 1896 г. Държавното рисувално училище отваря врати. Днес след като институцията е преминала през динамиката на ХХ век и е прекрачила убедително в новото столетие, НХА продължава да бъде водещ художествен образователен център в страната.

Първият казанлъчанин, възпитаник на учебното заведение, е Иван Енчев - Видю, който постъпва в него само пет години след основаването му. В същата 1901 г., заедно с Петър Топузов, създава Музей за старини и изкуства "Искра" в Казанлък. Именно тази институция и събираните в нея с плам и вещина колекции ще обособят района като истинско културно средище.

Място, което ще даде на страната редица именити художници като Петко Клисуров, Иван Милев, Иван Пенков, Чудомир, Дечко Узунов, Ненко Балкански - всички възпитаници на НХА. Не е случаен и фактът, че тъкмо в Казанлък и до днес едно от водещите учебни заведения е Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов", която са завършили утвърдени артисти като Вихрони Попнеделев, Станимир Видев, Зиятин Нуриев, Косьо Минчев, Хубен Черкелов, Георги Тушев, Мариела Гемишева, всички свързани и с НХА.

Като част от връзката на Казанлък с НХА екипът на институцията обединява усилията си редом с тези на Исторически музей "Искра" и Художествена галерия-Казанлък, за да отбележат съвместно тази важна за цялостното културно израстване на страната ни годишнина от отварянето на първото професионално художествено учебно заведение.

Организаторите призовават гостите на изложбата да бъдат отговорни, да спазват противоепидемичните мерки и физическа дистанция, да носят предпазни маски. Експозицията ще е в Музея на розата до 9 януари 2022 г.