Пада ограничението за 50% зрители в театъра и операта в Пловдив, ще влизат със сертификати

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10309004 www.24chasa.bg

Драматичният театър и операта в Пловдив няма да свалят представления заради изискванията за зелен сертификат, които влизат в сила от утре, установи репортерско проучване.

„Въпросът с публиката, която е решила да дойде, е ясен. Няма ограничение за 50%. На входа всички посетители ще бъдат проверявани за наличие на сертификати“, обясни директорът на театъра Кръстьо Кръстев. По-сложен според него е въпросът с персонала. Съгласно предписанието на здравния министър всички служители на 100% трябва да представят документ за ваксина или тестове. „Имахме събрание, на всички колеги беше разяснено. Но при нас почти половината от хората са или имунизирани, или преболедували“ допълни Кръстев. Той се надява процентът скоро да скочи на 70.

Много тълкувания и интерпретации може да има в заповедта на министъра на културата според Кръстев. Затова в театъра ще търсят тълкувание от културното ведомство на Велислав Минеков.
"Никого не мога да задължа да се имунизира, макар че аз самия съм с ваксина. Хората имат различни виждания и убеждения и който не желае, ще се наложи да се тества през 2-3 дни“, казва директорът на театъра.

В пловдивската опера от началото на сезона мобилна лаборатория проверява персонала и артистите преди всяко представление. „Осигурили сме безплатни тестове и няма причина да променяме тази организация на работа“, каза пред 24plovdiv.bg пиарът на културната институция Никола Шопов.
В операта работят 180 солисти, хористи и балет, а заедно с техническия екип стават 220 човека. Тестването се прави два пъти седмично и по мнението на работещите там, тази европейска практика ги е опазило от разпространение на заразата.