Белият равнец не се нуждае от чести поливания, а от светлина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10315978 www.24chasa.bg
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Цветовете на билката се събират, докато времето е топло, от тях може да се направи чай

Белият равнец не само носи нежност в градината, но е и много полезна билка. Хубавото е, че може да я засадите още в началото на ноември. Има над 150 различни вида от това растение, които растат основно в Азия и Европа.

Полезните свойства на белия равнец са известни още от Древна Гърция. Според една от легендите митичният герой Ахил ползвал билката всеки път, когато го ранявали, за да излекува раната.

Засаждането и грижите за растението никак не са много. То вирее без проблем на всякакъв тип почва. За предпочитане е да му изберете слънчево място в градината. Ако ли не, саксията също е подходяща, но я поставете близо до прозорец.

Студеното време рядко се оказва фатално за многогодишната билка. В повечето случаи снегът през зимните месеци не е никакъв проблем. Все пак, ако гледате растението на закрито, ще е по-добре. Може да извадите саксията му навън едва през пролетта - март или април. 

Няма нищо специфично в поливането на белия равнец. Забележите ли, че почвата около него се засушава, добавете малко вода. Внимавайте обаче да не прекалите. Билката обикновено не е особено “жадна”.

Препоръчително е да я подхранвате. Хубаво е да използвате минерални торове за цъфтящи растения поне 3-4 пъти в годината. Такива лесно се намират във всяка аграрна аптека.

Обикновено белият равнец не е сред любимците на вредителите. Сравнително рядко се и разболява, така че е идеално попълнение за градината.

Специфичен момент при растението е събирането на цветовете му, които носят лечебните му свойства. Това става при напълно сухо време. Препоръчително е да няма дори роса по листата на равнеца. Колкото по-топло е навън, толкова по-добре.

Цветовете отстранявате с помощта на ножица, остър нож или сърп по желание. Съцветията се поставят да висят в сухо и чисто помещение. По-добрият вариант е да ги поставите под навес, но без до тях да достига директно слънчева светлина. Причината е, че лъчите може да унищожат хлорофила и етеричните масла в растението.

След като цветовете изсъхнат, ги отделяте внимателно от останалите стъбла. Може да ги стриете и да ги използвате за чай. Друг вариант е да ги съхранявате в стъклени буркани с капачка.